Wouter Hoeffnagel - 02 november 2021

Aantal HTTPS-aanvallen sterk gestegen

Aantal HTTPS-aanvallen sterk gestegen image

Aanvallen via HTTPS zijn met meer dan 314 procent toegenomen jaar-op-jaar. Dit is voor het tweede jaar op rij een groei van meer dan 250 procent. Tech-organisaties zijn vaker doelwit; het aantal aanvallen op deze organisaties is met 2.300 procent toegenomen jaar-op-jaar. Aanvallen op retailorganisaties en groothandels stegen met 800 procent. De gezondheidszorg en overheden zagen het aantal aanvallen op jaarbasis afnemen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse State of Encrypted Attacks-rapport van Zscaler, gespecialiseerd in cloudbeveiliging. Dit rapport volgt en analyseert meer dan 20 miljard geblokkeerde dreigingen via HTTPS, een protocol dat ontworpen is voor veilige communicatie over netwerken. In het onderzoek van dit jaar werd een toename van maar liefst 314 procent jaar-op-jaar waargenomen in meerdere regio’s, waaronder APAC, Europa en Noord-Amerika. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor meer verkeersinspectie dan dat de meeste organisaties verkrijgen via legacy firewall-gebaseerde securitymodellen. In zeven van de onderzochte branches in dit onderzoek, werd een toename gerapporteerd in het aantal dreigingen van SSL- en TLS-verkeer, terwijl in de gezondheidszorg juist een afname te zien was van 27 procent. De IT-industrie was goed voor 50 procent van de gedetecteerde aanvallen.

“In de organisaties van tegenwoordig is meer dan 80 procent van het internet-bound verkeer encrypted. Dit betekent dat organisaties te maken hebben met de unieke uitdagingen om consistente security te leveren voor alle externe gebruikers”, zegt Deepen Desai, CISO en VP Security Research en Operations bij Zscaler. “Cybercriminelen zetten steeds geavanceerdere tactieken in bij hun aanvallen. Daarbij gebruiken ze encrypted kanalen in verschillende fasen van malware- en ransomware-aanvallen. De meeste enterprise IT- en security-teams erkennen deze realiteit, maar vinden het vaak lastig om een SSL/TLS-inspectiebeleid toe te passen vanwege een gebrek aan compute middelen en/of zorgen over zaken als privacy. Als resultaat zijn encrypted aanvallen een blinde vlek in hun security. Ons rapport over de State of Encrypted Attacks laat zien dat de meest effectieve manier om encrypted aanvallen te voorkomen, het inzetten is van een schaalbare, cloudgebaseerde proxy-architectuur om al het encrypted verkeer te inspecteren. Dit is essentieel voor een holistische zero trust security-strategie.”

Cybercrime-cijfers nog nooit zo hoog

Tussen januari 2021 en september 2021 blokkeerde Zscaler meer dan 20 miljard dreigingen via HTTPS. Dit is een toename van 314 procent ten opzichte van vorig jaar. Cybercriminelen worden steeds slimmer in hun aanvallen en hebben geprofiteerd van verbonden netwerken en malware-as-a-service-tools die beschikbaar zijn op het darkweb.

Terwijl cybercriminelen verschillende aanvalstypen kunnen gebruiken om zichzelf te verbergen in encrypted verkeer, vertegenwoordigde kwaadaardige inhoud maar liefst 91 procent van de aanvallen, een stijging van 212 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarentegen is cryptomining-malware met 27 procent gedaald als gevolg van een bredere verschuiving in de aanvalstrends, waarbij ransomware een lucratievere optie wordt.

Tech-industrie onder vuur

Het rapport vond verder een toename in het aantal aanvallen op tech- en retailorganisaties en groothandels. Aanvallen op tech-organisaties namen toe met maar liefst 2.300 procent. Retailorganisaties en groothandels zagen een toename van meer dan 800 procent. Naarmate meer retailers digitale opties bieden tijdens de feestdagen, zullen cybercriminelen naar verwachting meer e-commerceoplossingen en digitale betalingsplatforms aanvallen met malware- en ransomware-aanvallen. Dit is verergerd door de plotselinge noodzaak om externe werknemers te verbinden via teleconferencing, SaaS-gebaseerde apps en public cloud workloads.

Ook tech-organisaties zijn aantrekkelijk voor cybercriminelen vanwege hun rol in de supply chain. Een succesvolle supply chain-aanval, zoals Kaseya en SolarWinds, kan aanvallers toegang geven tot een schat aan gebruikersinformatie. Ondanks het feit dat de wereld langzaam terugkeert naar normaal, werken veel werknemers nog altijd in relatief instabiele omgevingen. Toegang krijgen tot kritieke point-of-sale-systemen is extreem aantrekkelijk voor cybercriminelen, omdat het de deur opent voor enorme winstmarges.

Aanvallen op kritieke services nemen af

Na een top doelwit te zijn geweest in 2020, zijn aanvallen op de gezondheidszorg in 2021 afgenomen met 27 procent. Ook aanvallen op overheden zijn afgenomen, en wel met 10 procent. Ransomware-aanvallen op kritieke services, zoals de Colonial Pipeline-aanval, hebben de aandacht getrokken van de bestuurlijke top van het land. In veel gevallen heeft dit geleid tot strengere wetgeving rond cybersecurity.

“Na de vaakst aangevallen sectoren te zijn geweest in 2020, hebben organisaties in de gezondheidszorg en overheden de noodzaak gevoeld om hun security te updaten met moderne architecturen, waarvan de meeste zijn gebaseerd op zero trust”, zegt Desai. “Er was het afgelopen jaar ook meer toezicht door de overheid en er werd hardhandig opgetreden tegen cybercriminelen als reactie op een aantal spraakmakende aanvallen op kritieke diensten, zoals Colonial Pipeline. Dit heeft het afgelopen jaar geresulteerd in een afname van het aantal aanvallen op organisaties in deze sectoren.”

Aanvallen in meer landen

Zscaler ThreatLabZ observeerde aanvallen in meer dan 200 landen, waaronder kleinere landen, zoals eilanden in het Caribisch gebied. Bovendien heeft een toename in work-from-anywhere ertoe geleid dat werknemers wegtrekken uit de gebruikelijke technische hubs, zoals de Bay Area, New York, Londen, Parijs, Sydney.

De vijf landen die de meeste encrypted aanvallen incasseerden, zijn het VK (5,5 miljard), de VS (2,7 miljard), India (2,2 miljard), Australië (1,8 miljard) en Frankrijk (520 miljoen). Als geheel staat Europa bovenaan met 7,2 miljard aanvallen, gevolgd door APAC (4,9 miljard) en Noord-Amerika (2,8 miljard).

Bescherm de organisatie

Naarmate organisaties nieuwe, digitale werkmodellen omarmen, is het steeds belangrijker om te zorgen dat hun assets en verkeer naar die assets veilig is. Om de dreiging van encrypted aanvallen te verkleinen, doet Zscaler ThreatLabZ de volgende aanbevelingen:

  • Ontsleutel, detecteer en voorkom dreigingen in al het HTTPS-verkeer met een cloud-native, proxy-based architectuur die al het verkeer voor iedere gebruiker kan inspecteren.
  • Isoleer onbekende aanvallen en stop patient-zero malware met een AI-driven sandbox die verdachte content vasthoudt voor analyse, in tegenstelling tot firewall-based passtrough-oplossingen.
  • Biedt consistente security voor alle gebruikers en locaties om zeker te weten dat iedereen hetzelfde veiligheidsniveau heeft, ongeacht of zij zich thuis, op kantoor of onderweg bevinden.
  • Verklein de attack surface met een zero trust-beleid, waarbij laterale bewegingen niet kunnen bestaan. Daarbij zijn applicaties onzichtbaar voor aanvallers en krijgen gebruikers alleen direct toegang tot de middelen die zij nodig hebben, niet het hele netwerk.

Het 2021 State of Encrypted Attacks rapport is hier beschikbaar.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!