Wouter Hoeffnagel - 22 december 2021

Onbelaste thuiswerkvergoeding van twee euro vanaf januari

Onbelaste thuiswerkvergoeding van twee euro vanaf januari image

Werkgevers kunnen werknemers vanaf 1 januari een onbelaste thuiswerkvergoeding van twee euro per dag betalen. De Eerste Kamer stemt in met dit voorstel.

De vergoeding van twee euro is gebaseerd op een berekening van het Nibud, een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Het gaat om een vergoeding voor onder meer koffie en verwarming. Door de COVID-19 pandemie werken nu meer mensen thuis dan voorheen. De verwachting is dat dit ook na de pandemie doorzet. Met een onbelaste thuiswerkvergoeding kunnen werkgevers de kosten die werknemers hierdoor maken compenseren.

Indien op een geplande thuiswerkdag onverwachts toch op kantoor hoeft te worden gewerkt, hoeft de vergoeding niet direct worden aangepast. De regels hiervoor zijn flexibel. Indien werknemers deels op kantoor en deels thuiswerken kan op basis van deze vergoeding een thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding worden berekend. De berekening mag worden gebaseerd op deze inschatting; het is niet nodig dagelijks bij te houden waar een werknemer werkt.

Petra Claessen, CEO van BTG/TGG: "Nu steeds meer werknemers thuiswerken en naar verwachting ook na de pandemie blijven thuiswerken is het belangrijk dat werkgevers de kosten die medewerkers hierdoor maken kunnen compenseren. De nieuwe onbelaste thuiswerkvergoeding waarmee de Eerste Kamer nu instemt biedt deze mogelijkheid.

Meer informatie over de thuiswerkvergoeding en andere belastingmaatregelen die op de schop gaan is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!