Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2022

AP hoeft van rechter niet op te treden tegen Google

AP hoeft van rechter niet op te treden tegen Google image

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoeft niet op te treden tegen Google. De Consumentenbond had hiervoor een handhavingsverzoek gedaan. De rechter oordeelt echter dat de AP hieraan geen gehoor hoeft te geven.

De Consumentenbond stapte in 2020 naar de rechter nadat de AP twee jaar na het indienen van een klacht tegen Google over privacyschendingen hierover nog geen besluit had genomen. Via de rechtbank wilde de bond afdwingen dat de AP zich alsnog over deze klacht zou wijzen. Een eerdere ingebrekestelling werd door de toezichthouder van de hand gewezen. De AP stelde dat de Consumentenbond geen belanghebbende is en daarom niet zelfstandig handhavingsverzoeken mag indienen. Hierin ging de rechter niet mee; die oordeelt dat de Consumentenbond wel degelijk een belanghebbende is in de zaak.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is teleurgesteld. Molenaar: "Dit is een tegenslag voor consumenten. Zij zijn gedwongen te wachten op een uitspraak van de Ierse toezichthouder, maar dat doen ze al ruim 3 jaar. En intussen blijven de overtredingen onbestraft. Dat is enorm frustrerend. De AP moet meer doen om dat proces te bespoedigen. Temeer daar Google intussen alle gelegenheid krijgt om met de Ierse toezichthouder te communiceren en op die manier invloed uit te oefenen. Consumenten worden niet gehoord. De manier waarop het Europese toezicht op dit moment is ingericht schiet echt tekort. Dit zullen we de komende tijd dan ook onder de aandacht brengen."

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!