Redactie - 07 februari 2022

xx network introduceert veilige berichtenservice

xx network introduceert veilige berichtenservice image

xx messenger, de eerste kwantumbestendige berichtenservice ter wereld, is vandaag geïntroduceerd op xx network. Met de xx messenger kunnen gebruikers in realtime met elkaar communiceren via honderden ‘nodes’ (gedecentraliseerde knooppunten) verspreid over de hele wereld. De app is beschikbaar voor IOS en Android. Er zijn functionaliteiten voor groepschat en het delen van foto's en audio. De app is eenvoudig te bedienen en gebruikers kunnen makkelijk overschakelen vanuit bestaande berichten-apps.

In tegenstelling tot bestaande berichten-apps, gebruikt xx messenger kwantumbestendige cryptografie om te voorkomen dat berichten worden gekraakt, en cMix-software om metadata (informatie over de identiteit van de zender en de ontvanger, de tijd en plaats van verzending) te verbergen of te vernietigen. Willekeurig geselecteerde xx-nodes versleutelen anonimiteitssets van 1.000 berichten, die vervolgens op hun beurt herhaaldelijk worden gemixt en ook weer zijn versleuteld met kwantumbestendige cryptografie. De informatie die zenders en ontvangers aan elkaar koppelt, wordt vernietigd, waardoor derden geen details over de patronen en structuur van ons leven kunnen vergaren.

Gecentraliseerde serviceproviders verzamelen tegenwoordig informatie over de meeste digitale gebruikers. Onze persoonlijke informatie wordt op allerlei manieren en steeds schaamtelozer verkocht aan adverteerders en politieke groeperingen, die deze informatie gebruiken om consumenten of kiezers op individueel niveau te targeten en te manipuleren. Gedecentraliseerde platforms bieden een uitgelezen kans om de privacyprincipes waarop het internet in de eerste dagen op was gestoeld, weer terug te brengen in de structuur van het web3-ecosysteem. xx messenger streeft ernaar om die grondrechten van privacy en anonimiteit meteen bij het begin van web3 te verankeren.

De huidige berichtversleuteling is niet kwantumbestendig. Experts zijn het erover eens dat kwantumcomputers vroeg of laat in staat zullen zijn om berichten te ontcijferen die zijn versleuteld met behulp van bestaande encryptietechnieken. Wanneer dat gebeurt, kunnen berichten die zijn verzonden via bestaande berichtendiensten, zelfs van aanbieders die zeggen dat ze hele goede end-to-end versleuteling hebben, met terugwerkende kracht worden ontcijferd en geanalyseerd worden met behulp van kunstmatige intelligentie. Alleen berichten die zijn verzonden via xx messenger blijven privé, nu en in de toekomst.

Alleen xx biedt metadata shredding. Alle grote bestaande berichtenservices kunnen metadata vastleggen en eventueel misbruiken. xx network vernietigt metadata door berichten te verzenden via willekeurig gekozen xx-nodes. Elke node verandert de volgorde en de codering voordat het bericht wordt doorgestuurd. Daarna wordt alle informatie op de node vernietigd. Alle metadata over wie met wie praat, wordt daarmee vernietigd voordat die informatie weer bij elkaar gebracht kan worden om te identificeren.

Volledige decentralisatie. Ieder bericht dat gebruikers via xx messenger verzenden, reist langs vijf nodes die willekeurig gekozen zijn uit honderden xx-nodes wereldwijd. Er is geen centrale server die overheden kunnen confisqueren, en geen mogelijkheid voor bedrijven om spyware toe te voegen of gegevens uit de database te halen. Het xx netwerk dat de xx messenger ondersteunt, is een decentrale blockchain, nu in het mainnet, en wordt beheerd op transparante software die draait op meer dan 350 onafhankelijke nodes in meer dan 80 landen. De xx messenger-app is echt een gedecentraliseerde app (dApp), wat betekent dat de app autonoom op een gedecentraliseerde blockchain werkt via slimme contracten.

De pioniers achter de xx-messenger ontwikkelden al eerder praktisch toepasbare, anonieme en verifieerbare cryptografische systemen. Het team wordt geleid door de beroemde cryptograaf David Chaum, die al sinds de jaren ‘80 voorvechter is van digitale valuta's, mixnetwerken, cryptografische oplossingen en verifieerbare kiessystemen.

“Recentelijk zijn mensen zich steeds meer zorgen gaan maken over de mate van toegang tot en controle over hun persoonlijke informatie die bedrijven zoals Facebook hebben. Zij realiseren zich dat persoonlijke informatie wordt misbruikt door dat soort bedrijven. Daarom proberen mensen nu te begrijpen hoe ze cryptografie en smartphones kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen en de samenleving een beetje beter te maken. xx messenger decentraliseert privécommunicatie op dezelfde manier waarop Bitcoin de afgelopen jaren de financiële wereld heeft gedecentraliseerd. Laten we dit met z’n allen goed doen: laten we weer baas worden over onze eigen informatie – en over ons leven," zei David Chaum (foto), uitvinder van elektronisch geld en oprichter van xx network.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!