Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2022

Overheid omarmt hybride werken

Overheid omarmt hybride werken image

Ook bij overheden heeft hybride werken de toekomst. 87% van de besluitvormers meent dat hybride werken de weg voorwaarts moet zijn voor hun organisatie. 30% geeft zelfs aan dat het al permanent is ingevoerd. Maar ondanks deze positieve kijk op hybride werken, zijn er nog enkele obstakels die moeten worden overkomen.

Dit blijkt uit onderzoek van Citrix onder 175 besluitvormers in de Nederlandse publieke sector. Natuurlijk zijn de thuiswerkadviezen niet voorbijgegaan aan de publieke sector. Ook bij veel nationale en regionale overheden is de afgelopen periode veel vanuit huis gewerkt. En ook daar leidde dit tot het besef dat zowel thuiswerken als werken op kantoor voor- en nadelen heeft en dat daarom het beste van twee werelden bij elkaar moet worden gebracht.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want voordat hybride werken permanent kan worden ingevoerd, moet volgens de respondenten een aantal belangrijke uitdagingen worden overwonnen.

Hybride werkuitdagingen in de publieke sector

Verbinding zoeken met medewerkers lijkt een grote uitdaging te zijn: slechts 30% vindt dat hun organisatie begrijpt hoe ze hun medewerkers op afstand betrokken, gemotiveerd en productief kunnen houden. 39% geeft dan ook aan dat digitale tooling die samenwerking bevordert prioriteit moet hebben.

Maar ook als het gaat om technologie zijn er nog barrières die digitale transformatie - een voorwaarde voor hybride werken - tegenhouden. Zo geeft slechts 15% van de respondenten aan dat digitale transformatie vergevorderd is binnen hun organisatie, en dat terwijl 89% aangeeft dat digitale transformatie een topprioriteit is. Als obstakels voor verdere digitalisering worden securityrisico’s (33%) en een gebrek aan urgentie (32%) genoemd. Opvallend is dat 29% wet- en regelgeving als obstakel richting verdere digitalisering benoemt, terwijl 55% van mening is dat technologie hun organisaties juist kan helpen in compliance.

“Het is geweldig om te zien dat overheidsorganisaties hybride werken omarmen”, zegt Darren Fields, Area Vice President West- en Zuid Europa bij Citrix. “Door verdere digitale transformatie te prioriteren en medewerkers de juiste tools in handen te geven om op afstand samen te werken, kunnen ze de voordelen van nieuwe werkwijzen optimaal ervaren.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!