Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2022

Canalys: Vraag naar opvouwbare smartphones stijgt de komende jaren

Canalys: Vraag naar opvouwbare smartphones stijgt de komende jaren image

De verzendingen van opvouwbare smartphones groeien tussen 2021 en 2024 met een jaarlijks groei (CAGR) van 53% tot meer dan 30 miljoen in 2024. Als we kijken naar de periode 2019 - het jaar waarin de eerste opvouwbare producten werden gelanceerd - en 2024 gaat het om een CAGR van 122%. Samsung is marktleider met 8,9 miljoen verscheepte units in 2021. Het opvouwbare segment groeide jaar op jaar met 148% ondanks hoge prijskaartjes, terwijl de totale smartphonemarkt slechts met 7% groeide.

"De belangrijkste katalysator voor opvouwbare smartphones was het sterk groeiende gebruik van apparaten met een groot scherm tijdens de pandemie", zegt Runar Bjørhovde, onderzoeksanalist bij Canalys. “Omdat consumenten voortdurend op zoek zijn naar een betere ervaring op hun dagelijkse mobiele apparaten, is de lat nu nog hoger gelegd door de productiviteit en entertainmentervaring op grote schermen. Terwijl de wereld verder opengaat, biedt dit nieuwe kansen voor smartphoneleveranciers om producten zoals opvouwbare smartphones te leveren die aan de behoeften en wensen van de consument kunnen voldoen.”

“Opvouwbare vormfactoren zorgen voor essentiële differentiatie voor leveranciers om de verkoop van smartphones te stimuleren. Ze zijn vooral aantrekkelijk voor early adopters en high-end gebruikers”, zegt Toby Zhu, analist van Canalys. “Android-leveranciers staan onder grote druk in het premiumsegment. De verzendingen van smartphones van meer dan $ 800 met 18% onder het niveau van 2019 zijn gedaald, terwijl de leveringen van iOS in dezelfde tijd met 68% zijn gestegen. Google en de grote leveranciers van Android-apparaten moeten hun investeringen in gedifferentieerde hardware en ultramoderne gebruikerservaringen verdubbelen om aantrekkelijk te blijven voor high-end klanten.”

canalys-opvouwbare-smartphones-2019-2024.jpg

Ecosysteem rondom opvouwbare apparaten snel ontwikkeld

“Gelukkig heeft het supply chain-ecosysteem rondom opvouwbare apparaten zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, dankzij Samsung. Hoewel er een toenemend aantal leveranciers is voor opvouwbare displays, scharnieren en andere belangrijke componenten, leggen apparaatleveranciers ook de nadruk op innovatieve technische oplossingen en productontwerpen voor een betere gebruikerservaring, terwijl ze voortdurend de prijzen verlagen”, zegt Amber Liu, onderzoeksanalist bij Canalys.

“Naast belangrijke innovaties op het gebied van hardware-ontwerp, is het echte slagveld voor apparaatverkopers de gebruikerservaring van software. Deze vereist aanzienlijke investeringen in de gebruikersinterface en geschikte software, aangezien het opvouwbare app-ecosysteem nog verre van optimaal is. Afgelopen november bracht Google's Android Dev Summit veel nieuwe functies voor ontwikkelaars van opvouwbare apps en apps met twee schermen. Dit betekende een essentiële boost voor deze categorie met veelbelovende verbeteringen in de gebruikerservaring die waarschijnlijk binnenkort volgen."

'Veel nieuwe opvouwbare apparaten op komst'

“Grote smartphoneleveranciers bereiden zich voor om te concurreren in de opvouwbare categorie, die een essentieel onderdeel gaan uitmaken van hun high-end strategieën en corporate branding. We verwachten dat er dit jaar veel nieuwe opvouwbare apparaten zullen worden gelanceerd, aangezien leveranciers de dikte, het gewicht en de prijs blijven verminderen, wat van vitaal belang zal zijn voor de acceptatie op de massamarkt. De leidende spelers zullen hun spieren in het ecosysteem laten rollen om hun concurrenten een stap voor te zijn met geavanceerde en gedifferentieerde ervaringen”, aldus Liu.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!