Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2022

Nederlanders: Hoge kwaliteit breedbandinternet cruciaal voor succesvol hybride werken

Nederlanders: Hoge kwaliteit breedbandinternet cruciaal voor succesvol hybride werken image

De universele toegang tot internet is belangrijker dan ooit tevoren. Ondanks de versoepelingen en de terugkeer naar kantoor zal het werk vanaf 2022 voornamelijk hybride zijn, waarbij men nog steeds deels thuiswerkt. Het succes van hybride werk hangt af van de kwaliteit en de beschikbaarheid van internet. 58% van de Nederlandse werknemers vindt dat breedband diensten drastisch moeten verbeteren om deze nieuwe manier van werken te kunnen ondersteunen.

Dit blijkt uit Cisco’s nieuwste Broadband Index. Volgens het wereldwijde onderzoek, uitgevoerd onder bijna 60.000 werknemers in 30 landen waaronder Nederland, zal economische en maatschappelijke groei niet mogelijk zijn zonder toegang tot breedbanddiensten van aanzienlijke kwaliteit.

Betrouwbaarheid en kwaliteit

De betrouwbaarheid en de kwaliteit van de verbinding is voor Nederlandse werknemers belangrijk om hun werk goed uit te kunnen voeren. Bijna negen van de tien ondervraagde (87%) hebben - thuis of op kantoor – immers een internetverbinding nodig om hun werk uit te kunnen voeren, en dat ruim vier uur en meer per dag. Ongeveer de helft (52%) van de respondenten maakt zelfs met drie of meer mensen tegelijkertijd gebruik van het internet.

"Veilig, betrouwbaar internet van hoge kwaliteit is van cruciaal belang om hybride werk succesvol te maken," zegt Edwin Prinsen (foto), Managing Director van Cisco Nederland. "Dat geldt niet alleen voor werk, maar ook privé: doktersbezoeken of vergaderingen op school vinden steeds vaker online plaats. Dit onderzoek benadrukt maar weer het feit dat onze internetinfrastructuur mee moet evolueren."

Veiligheid is van vitaal belang

Om overal te kunnen werken, moeten werknemers verbinding kunnen maken met de netwerken en applicaties van hun bedrijf en toegang krijgen tot privégegevens op meerdere locaties, via meerdere apparaten, en via openbare en particuliere netwerken.

Werknemers worden zich er steeds meer van bewust dat veiligheid en beveiliging, maar ook snelheid en betrouwbaarheid, van vitaal belang zijn voor het succes van hybride werk. 37% is dan ook bereid om meer te betalen om over een veilige breedbandverbinding te beschikken.

Het dichten van de digitale kloof

Toegang tot snel en betrouwbaar internet is van cruciaal belang voor toekomstige economische groei en een goed opgeleide bevolking. Het verbeteren van de kwaliteit van internettoegang gaat dus verder dan enkel het bedrijfsleven en heeft een grote impact op de economie en de samenleving. 65% van de Nederlandse respondenten vindt dan ook dat iedereen, ongeacht hun locatie, op een veilige manier toegang moet kunnen krijgen tot snel en betrouwbaar internet.

Cisco’s Broadband Index benadrukt de bezorgdheid over de digitale kloof: 40% van de respondenten geeft aan dat onvoldoende toegang tot betaalbare en betrouwbare breedband een groot probleem zal worden voor mensen, aangezien connectiviteit steeds belangrijker wordt voor toegang tot de arbeidsmarkt en onderwijsmogelijkheden. Bijna de helft (46%) zegt tijdens de lockdown, als gevolg van een onbetrouwbare internetverbinding, geen toegang te hebben gehad tot essentiële diensten zoals online medische afspraken, onlineonderwijs, sociale zorg en nutsvoorzieningen.

Partnerschap voor digitale inclusie

De overduidelijke behoefte aan betrouwbare en kwalitatief goede breedband biedt een kans voor overheden en industrieën om samen te werken en actie te ondernemen. 61% van de Nederlandse respondenten zou graag zien dat overheden vaart zetten achter hun plannen om snel en betrouwbaar internet voor iedereen beschikbaar te maken.

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!