Redactie - 09 maart 2022

BN'ers daagt Google voor rechter wegens misleidende advertenties

BN'ers daagt Google voor rechter wegens misleidende advertenties image

Google erkent dat het zo'n 2.500 bitcoinadvertenties heeft verspreid met namen van bekende Nederlanders. Dat moet blijken uit een rechtszaak in Amsterdam.

Een reeks bekende Nederlanders (BN'ers) heeft Google voor de Amsterdamse rechtbank gesleept omdat het te weinig zou doen aan misleidende advertenties. Denk daarbij aan bitcoinadvertenties waarbij een bekend gezicht je aanraadt cryptomunten te kopen. Vaak zijn die advertenties echter scams en heeft die celebrity niets met de advertentie of het bedrijf in kwestie te maken.

2.500 misleidende bitcoinadvertenties

In die rechtszaak heeft Google nu erkend dat het ruim 2.500 misleidende bitcoinadvertenties heeft verspreid met de namen van BN'ers Jort Kelder, Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop. Dat schrijft de krant Algemeen Dagblad. Van de 11.000 aangeboden reclames met namen van bekende Nederlanders, werden er 8.500 weggefilterd door Google, zo zegt hun advocaat Mathijs Kaaks, maar die 2.500 dus niet. 'Het probleem is nog veel groter, want er zijn nog veel meer publieke figuren die hier slachtoffer van zijn', zegt Kaaks. 'In een kwart van de gevallen kwamen er valse bitcoinadvertenties doorheen.

Nog volgens de advocaat is de score van 77% weggefilterde berichten teleurstellend en doet Google niet genoeg. Google zegt op zijn beurt dat het wel een goed resultaat is en dat het hard werkt om zijn advertentienetwerk vrij te houden van valse ads.

In samenwerking met Data News

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!