Wouter Hoeffnagel - 06 april 2022

Belgische luchthavens krijgen privacyboetes wegens temperatuurcontroles tijdens pandemie

Belgische luchthavens krijgen privacyboetes wegens temperatuurcontroles tijdens pandemie image

De Belgische luchthavens Zaventem en Brussels South Charleroi overtraden de wet door tijdens de COVID-19 pandemie temperatuurcontroles uit te voeren bij passagiers. De luchthavens krijgen van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) boetes opgelegd van respectievelijk 200.000 en 100.000 euro. Een bedrijf dat actief is op de luchthavens krijgt een boete van 20.000 euro opgelegd.

De luchthavens hadden geen geldige rechtsgrond voor het verwerken van gezondheidsgegevens van reizigers. Door temperatuurcontroles uit te voeren, zijn dit soort gegevens echter wel verzameld. De zaak is gaan lopen nadat in 2020 bleek dat Brussels Airport temperatuurmetingen uitvoerde bij passagiers. De privacytoezichthouder legde de zaak voor aan haar Inspectiedienst, die tegelijkertijd op eigen initiatief een onderzoek begon naar een vergelijkbare praktijk op de luchthaven van Charleroi.

Thermische camera's ingezet

Beide luchthavens zetten thermische camera's in om te controleren welke personen een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius hadden. In Zaventem moesten deze personen vervolgens een vragenlijst invullen over mogelijke symptomen die verband houden met het coronavirus. Deze tweede controle werd uitgevoerd door het bedrijf Ambuce Rescue Team. De temperatuurcontroles vonden plaats van juni 2020 tot maart 2021 bij de luchthaven van Charleroi. Bij de luchthaven van Zaventem was dat van juni 2020 tot januari 2021.

David Stevens, Voorzitter van de GBA: "Uit deze beslissing blijkt hoe belangrijk het is om een strenge en volledige gegevensbeschermingsimpactanalyse uit te voeren voordat een gegevensverwerking die een risico voor personen kan inhouden, ten uitvoer wordt gelegd. Beter voorkomen dan genezen, is een principe dat ook op het gebied van gegevensbescherming geldt.” De betrokken organisaties kunnen tegen de beslissing van de GBA beroep aantekenen bij het Marktenhof.

Hielke Hijmans, Voorzitter van de Geschillenkamer: "Wij begrijpen dat bedrijven hard getroffen zijn door de pandemie en dat zij nooit eerder geziene noodmaatregelen hebben moeten nemen. De privacyregels vormen echter een essentiële bescherming voor de rechten en vrijheden van personen, en moeten dus worden nageleefd. Als Autoriteit die belast is met gegevensbescherming, is het onze plicht ervoor te zorgen dat deze regels worden toegepast. Onze beslissing van vandaag is des te belangrijker omdat zij als leidraad kan dienen voor eventuele soortgelijke gegevensverwerkingen, al dan niet in het kader van de gezondheidscrisis.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SLTN Vierkant
Axians MAESTRO BN start 28-9 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!