Wouter Hoeffnagel - 31 oktober 2022

Gartner: Uitgaven aan public cloud stijgen met ruim twintig procent

Gartner: Uitgaven aan public cloud stijgen met ruim twintig procent image

De wereldwijde uitgaven van eindgebruikers aan public clouddiensten groeien naar verwachting met 20,7% tot in totaal $ 591,8 miljard in 2023 ten opzichte van $ 490,3 miljard in 2022. Dit is hoger dan de groeiprognose van 18,8% voor 2022.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. "De huidige inflatiedruk en macro-economische omstandigheden hebben een push- en pull-effect op de clouduitgaven", zegt Sid Nag, Vice President Analyst bij Gartner. “Cloud computing blijft een bolwerk van veiligheid en innovatie, en ondersteunt groei in onzekere tijden vanwege het flexibele, elastische en schaalbare karakter."

“Toch kunnen organisaties alleen uitgeven wat ze hebben. De clouduitgaven zouden kunnen afnemen als de totale IT-budgetten krimpen, aangezien de cloud nog steeds het grootste deel van de IT-uitgaven is en een evenredige groei van het budget.”

Vraag naar IaaS groeit het hardst

Infrastructuur-as-a-service (IaaS) maakt naar verwachting de hoogste groei van de eindgebruikersbestedingen in 2023 door met 29,8% (zie tabel 1). Alle segmenten groeien naar verwachting in 2023.

"Cloudmigratie houdt niet op", zegt Nag. “IaaS blijft natuurlijk groeien naarmate bedrijven IT-moderniseringsinitiatieven versnellen om risico's te minimaliseren en kosten te optimaliseren. Het verplaatsen van activiteiten naar de cloud vermindert ook de kapitaaluitgaven door de contante uitgaven over een abonnementsperiode te verlengen, een belangrijk voordeel in een omgeving waar contant geld van cruciaal belang kan zijn om de activiteiten in stand te houden.”

Inflatie kent grootste impact op PaaS en SaaS

Gartner verwacht dat PaaS en software-as-a-service (SaaS) de grootste impact ondervinden van inflatie als gevolg van personeelsuitdagingen en de focus op margebescherming. Beide segmenten blijven echter nog steeds groeien, waarbij Gartner voor 2023 een groei van 23,2% voor PaaS en 16,8% voor SaaS voorspelt.

"Er zijn hogere lonen en meer geschoold personeel nodig om moderne SaaS-applicaties te ontwikkelen, dus organisaties zullen worden uitgedaagd omdat het inhuren van personeel wordt verminderd om de kosten te beheersen", aldus Nag. "Maar aangezien PaaS efficiëntere en geautomatiseerde codegeneratie voor SaaS-toepassingen mogelijk maakt, zal het PaaS-verbruik bijgevolg toenemen."

Clouduitgaven zetten door

"Ondanks de groei, winstgevendheid en concurrentiedruk, zetten clouduitgaven door dankzij het doorlopend gebruik van de cloud", voegt Nag eraan toe. “Zodra applicaties en workloads naar de cloud worden verplaatst, blijven ze daar over het algemeen. Abonnementsmodellen zorgen ervoor dat de uitgaven gedurende de looptijd van het contract en hoogstwaarschijnlijk ook daarna doorgaan. Voor deze leveranciers zijn clouduitgaven als een annuïteit – een geschenk dat blijft geven.”

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in "Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2020-2026, 3Q22 Update." Gartner-analisten geven tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference, die plaatsvindt van 21-22 november 21-22 in Londen, aanvullende analyses van cloudstrategieën en infrastructuur- en operations-trends.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!