Wouter Hoeffnagel - 13 mei 2022

Onderzoek: Werkgevers ondersteunen hybride werken onvoldoende

Onderzoek: Werkgevers ondersteunen hybride werken onvoldoende image

83 procent van de bedrijven stelt na de pandemie de juiste balans te hebben gevonden als het gaat om mensgerichte modellen voor werk, zoals hybride of werken op afstand. De realiteit is echter anders.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Avanade onder meer dan 2000 bedrijven in vijftien landen. Vrijwel alle Nederlandse respondenten gaven weliswaar aan dat hun bedrijf stappen onderneemt om de werkplekervaring te verbeteren. Maar liefst 92 procent van de Nederlandse bedrijven heeft hybride werken (76%) of werken op afstand (16%) omarmd of getest. De respondenten zijn echter wel van mening dat werknemers niet voldoende worden ondersteund door een gebrek aan technologie, veiligheid en flexibiliteit.

Enkele andere interessante onderzoeksresultaten:

  • 58% gaf aan dat medewerkers bij de deelnemende bedrijven in Nederland zelf niet de keuze hebben wanneer of waar ze willen werken
  • 60% zei dat medewerkers nog geen toegang hebben tot tools en applicaties om overal te kunnen werken  
  • 68% van de ondervraagde Nederlandse organisaties gebruikt geen cloud-gebaseerde platformen voor kennisdeling   
  • Bij 50% van de organisaties is er geen security-model dat ervoor zorgt dat alle medewerkers veilig hun werk kunnen doen vanaf iedere locatie

Kosten kunnen in de miljoenen euro's lopen

Het niet nakomen van hun beloften zou bedrijven volgens het onderzoek miljoenen kunnen kosten, waarbij Nederlandse respondenten schatten dat er een gemiddelde groei van meer dan 7 procent is gerealiseerd dankzij succesvolle programma's voor werkplekervaring (mogelijk gemaakt door samenwerking tussen IT, HR en de business). Op basis van de omzet van alle aan het onderzoek deelnemende bedrijven, berekent Avanade dat de groeimogelijkheden variëren van 37 miljoen tot 6,5 miljard USD.

Naast de financiële voordelen toont het onderzoek van Avanade ook aan dat organisaties die de afgelopen 12 maanden vooruitstrevende strategieën voor werkplekervaring hebben omarmd, ook aanzienlijke andere voordelen hebben gerealiseerd. Zowel op het gebied van mensen als voor het bedrijf, waaronder:

  • Een productiviteitsverbetering van bijna 7%
  • Een toename van de retentie van medewerkers met 6,8%  
  • De klanttevredenheid steeg bij de ondervraagde Nederlandse bedrijven met gemiddeld 7,6%
  • 7,3% zag een stijging in beurswaardering  
  • En er werd een kostenreductie van 7% gerealiseerd

Voorbereid op de toekomst van werk

Over een langere periode bezien vond 72 procent van de organisaties die wereldwijd het beste presteerden op het gebied van werkplekervaring, dat zij goed voorbereid zijn op de toekomst van werk. Dit in vergelijking tot slechts 33 procent van de bedrijven die ondermaats presteren. Ook is 91 procent van de toppresteerders ervan overtuigd dat hun bedrijf al de juiste hybride werkaanpak heeft, vergeleken met slechts de helft van degenen die achterlopen.

"Het signaal dat ons onderzoek afgeeft is luid en duidelijk", zegt Veit Siegenheim, Modern Workplace lead bij Avanade. “Een holistische benadering van de werkplekervaring is van cruciaal belang en komt zowel bedrijven als hun belangrijkste bezit, hun werknemers, ten goede. Hoe langer degene die het bedrijf leiden het ondernemen van actie uitstellen, hoe verder ze achterop raken en het risico lopen te verliezen, zowel financieel als bij het werven van het beste talent.”

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!