Wouter Hoeffnagel - 24 mei 2022

DeepTechXL investeert in veelbelovende start-ups en scale-ups

Met DeepTechXL Fund I krijgt Brabant een nieuw fonds dat gaat investeren in veelbelovende, hoogtechnologische start-ups en scale-ups in Nederland. In het fonds investeren onder meer strategische partners en mede-initiators ASML, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, evenals PME Pensioenfonds en Invest-NL. DeepTech XL Fund I streeft naar een fondsvermogen van minimaal €100 miljoen. Het fonds krijgt daarnaast een lening van €9 miljoen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), specifiek voor seed investeringen.
 
Deep tech is de verzamelnaam voor sleuteltechnologieën die gebruik maken van de nieuwste research voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het vlak van gezondheid, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid en voeding. Het doel is impact te hebben op de door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals). Deep tech is de aanjager van duurzaam economisch succes en hoogwaardige werkgelegenheid in de maakindustrie.

Innovaties blijven op de plank liggen

De Brainport regio is de tech-hotspot van Nederland én Noordwest-Europa. Toch zijn deep tech start-ups gemiddeld meer dan de helft van hun tijd kwijt aan het realiseren van financiering door een gebrek aan specifieke kennis en middelen bij potentiële investeerders. Hierdoor blijven in Nederland jaarlijks tientallen kansrijke innovaties op de plank liggen.

Een fondsteam van ervaren venture capital entrepreneurs gaat een samenwerking aan met techbedrijven en organisaties uit de sector, kennisinstellingen en regionale en nationale investeerders. Het doel is om kansrijke Nederlandse deep tech bedrijven een gecombineerd financieel- en innovatie-ecosysteem te bieden voor succesvolle groei en impact.

Investeringen

Het fonds heeft investeringen ontvangen van onder andere ASML,  PME Pensioenfonds, Invest-NL, Philips, BOM én TNO. De investering door ASML, Philips en PME Pensioenfonds is een belangrijk signaal dat sectorpartners een grotere bijdrage willen leveren aan de uitbouw van de maakindustrie in Nederland. Invest-NL, BOM en TNO behoren tot de actiefste spelers in (deep tech) innovatie in Nederland. Ook  participeren een aantal Nederlandse family offices en de leden van het fondsmanagement zelf in het fonds.

Specifiek voor seed investeringen, ontvangt DeepTechXL een lening van € 9 miljoen in het kader van een medio 2021 door RVO uitgeschreven Seed Capital deep tech tender van in totaal € 21 miljoen. DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting 20 vroege fase (‘seed’) investeringen financieren en een 15-tal investeringen in de volgende doorgroeifase. Bedrijven krijgen hierbij financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling, van (pre-)seed tot Series A-C.

Ondersteuning

Deep tech vraagt vanwege haar complexiteit om meer dan alleen financiële middelen, melden de betrokken partijen. DeepTechXL is dan ook meer dan alleen een investeringsvehikel. Samen met de investerende (industrie) partners biedt het fonds ondersteuning aan start-ups in de vorm van kennis, netwerk, technologieën, licenties en business development.

Het fonds kan bedrijven in contact brengen met een eerste klant, helpen bij het vinden van de juiste partners in de supply chain, het betreden van nieuwe markten of het opschalen van de productie. DeepTechXL zal intensief samenwerken met venture builder HighTechXL, een bestaand deep tech innovatie-initiatief van ASML, Philips, TNO en BOM.

Management en industrie partners

Het management van DeepTechXL Fund I wordt gevoerd door Guus Frericks, Teska van Vuren, Ron Maurer en Ronald Meersschaert. De partners combineren hun ervaring met een bewezen track record op het gebied van deep tech venture building en venture capital investeringen.

Het fonds opereert in de achtertuin van het hightech-ecosysteem van Brainport bestaande uit een clustering van kennisinstellingen, techbedrijven, toeleveranciers, co-investeerders, publieke organisaties en ruim 400 techexperts. DeepTechXL moet als hefboom fungeren voor het creëren van nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Door de betrokkenheid van leidende techbedrijven zal het initiatief een aanzuigende werking hebben op ondernemend techtalent.

Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!