Redactie - 02 juni 2022

BrainCreators, Naaijkens Innovative Design en BEMI introduceren SortBotics voor e-Waste sorteertaken

BrainCreators, Naaijkens Innovative Design en BEMI introduceren SortBotics voor e-Waste sorteertaken image

BrainCreators, BEMI en Naaijkens Innovative Design hebben tijdens de Hannover Messe ‘SortBotics’ aangekondigd, een hightech totaaloplossing voor e-Waste sorteertaken. Dankzij SortBotics kunnen sorteerprocessen geautomatiseerd plaatsvinden en worden geoptimaliseerd, waardoor bedrijven sneller, efficiënter en 24/7 kunnen sorteren en kosten besparen.

SortBotics is in staat om overige restproducten en afvalstromen, welke bestaan uit diverse objecten, te herkennen en te scheiden. Een groot voordeel van SortBotics is dat e-Waste, afvalproducten en andere categorieën reststromen gemengd kunnen worden ingezameld en op productniveau kunnen worden gesorteerd. Hierdoor vindt er maximale terugwinning van materialen per product plaats. Daarnaast analyseert SortBotics de vergaarde data wat leidt tot direct bruikbare inzichten en trend analyses.

De productie- en recyclingindustrie is volgens de betrokken partijen al erg lang op zoek naar oplossingen die duurzame en circulaire processen verbeteren. Materialen die momenteel worden ingezameld voor recycling bestaan meestal uitsluitend uit één of enkele productgroepen, bijvoorbeeld batterijen of lampen. Hierdoor kan het merendeel van de honderden producten, die bestaan uit meerdere materialen, niet of nauwelijks apart worden ingezameld door bedrijven of consumenten. Bovendien worden veel producten, waaronder consumentenproducten, steeds diverser en complexer wat ook de inzameling en recycling ingewikkelder maakt. Dankzij SortBotics kunnen alle objecten met intrinsiek waardevolle grondstoffen wel geïdentificeerd en geselecteerd worden, waardoor recycling en hergebruik veel efficiënter kan plaatsvinden. Dit was voorheen, met gemengde productgroepen, niet mogelijk.

SortBotics is tot stand gekomen door het samenvoegen van de specifieke domeinkennis over e-Waste recycling van BEMI, de robot technologie van Naaijkens Innovative Design en de digitale inspectie technologie van BrainCreators. Hierdoor was het mogelijk om Sortbotics te ontwerpen en te trainen om objecten razendsnel te sorteren. SortBotics herkent inmiddels al meer dan 50 ingeleerde voorwerpen en neemt in minder dan een seconde beslissingen, waardoor het zeer effectief en efficiënt sorteert.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!