Martijn Kregting - 03 juni 2022

Gartner: IaaS-markt public cloud services is sterk gegroeid

Gartner: IaaS-markt public cloud services is sterk gegroeid image

De wereldwijde IaaS-markt (Infrastructure as a Service) groeide in 2021 met 41,4 procent naar 90,9 miljard dollar, vergeleken met 64,3 miljard dollar in 2020. De top 5 IaaS-providers zijn samen goed voor ruim 80 procent van de totale markt, schrijft marktonderzoeker Gartner. Amazon behield de nummer-1 positie op de IaaS-markt in 2021, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Huawei.

"De IaaS-markt blijft onverminderd groeien, aangezien cloud-native de primaire architectuur wordt voor moderne workloads", licht Sid Nag, VP-analist bij Gartner, de cijfers toe. "Cloud ondersteunt de schaalbaarheid en configureerbaarheid die geavanceerde technologieën en applicaties vereisen, terwijl het bedrijven ook in staat stelt om in te spelen op opkomende behoeften zoals soevereiniteit, data-integratie en verbeterde klantervaring."

Top 5 claimt ruim 60 procent markt

Amazon bleef de wereldwijde IaaS-markt leiden met een omzet van 35,4 miljard dollar in 2021 en een marktaandeel van 38,9 procent. De omzetgroei bedroeg 35 procent.

Microsoft volgde op de tweede plaats met een marktaandeel van 21,1 procent en een bovengemiddelde groei van 51,3 procent. De onderneming realiseerde in 2021 meer dan 19 miljard dollar aan IaaS-inkomsten. Met veel organisaties die al vertrouwen op de bedrijfssoftware en -services van Microsoft, is Mirosofts cloud-dochter Azure gepositioneerd om kansen te grijpen in bijna elke verticale markt.

Alibaba was opnieuw de nummer 3 IaaS public cloud provider wereldwijd met een marktaandeel van 9,5 procent en een omzet van 8,7 miljard dollar voor 2021 (+41,9%). Hoewel Alibaba de Chinese cloudmarkt blijft leiden, is de ondrneming ook klaar om de toonaangevende regionale provider te worden in Indonesië, Maleisië, en andere opkomende cloudmarkten. Dit is mogelijk door kennis van de lokale markt en het vermogen om te dienen als een brug naar digitale handel.

"Regionale cloud-ecosystemen worden steeds belangrijker te midden van toenemende geopolitieke fragmentatie en opkomende regelgeving en nalevingsvereisten, wat een kans biedt voor providers met een sterke regionale aanwezigheid", aldus Nag.

Hoogste groeipercentage voor Google

Google Cloud zag het hoogste groeipercentage van de top vijf IaaS-leveranciers, met een plus van 63,7 procent in 2021 naar en een omzet van 6,4 miljard dollar. Deze groei werd aangedreven door een gestaag toegenomen acceptatie voor traditionele zakelijke workloads en door Google's innovatie in meer geavanceerde mogelijkheden zoals kunstmatige intelligentie en Kubernetes-containertechnologieën, ondersteund door een uitbreiding van hun partnerecosysteem om een breder klantenbestand te bereiken.

Hoewel de groei van Huawei in 2021 na twee opeenvolgende jaren van meer dan 200 procent groei afnam naar 56,3 procent, handhaafde het nog steeds de nummer 5 positie in marktaandeel met een omzet van 4,2 miljard dollar. Huawei heeft de afgelopen twee jaar aanzienlijke investeringen gedaan in zijn IaaS-ecosysteem en door een verbeterde strategie van open hardware, open-source software en ondersteuning van partners is het in staat geweest om een uitgebreid aanbod te bieden aan universiteiten, ontwikkelaars en startups.

"De volgende fase van IaaS-groei zal worden aangedreven door klantervaring, digitale resultaten en de virtuele eerste wereld", concludeert Gartners Nag tot slot. "Opkomende technologieën die bedrijven kunnen helpen om ervaringen dichter bij hun klanten te brengen, zoals de metaverse, chatbots en digitale tweelingen, zullen een hyperscale infrastructuur nodig hebben om te voldoen aan de groeiende vraag naar reken- en opslagkracht."

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!