Ancora Health en Universiteit Twente werken aan gepersonaliseerde e-health
Ancora Health, een Nederlandse start-up gespecialiseerd in preventieve gezondheid en leefstijltherapie, gaat nauw samenwerken met het TechMed Centrum van de Universiteit Twente (UT) om gepersonaliseerde e-health mogelijk te maken.
Door bundeling van het technologieplatform van Ancora en de wetenschappelijke kennis en expertise van de UT ontstaat een unieke samenwerking. Het doel is mensen met leefstijl-gerelateerde gezondheidsrisico’s te ondersteunen in hun leefstijl en daarmee hulp te bieden bij (het voorkomen van) chronische ziekten. Door de juiste interventies in een vroeger stadium te stimuleren, is de druk op de zorg te verminderen.
De samenwerking tussen Ancora en het TechMed Centrum van de UT zal naar verwachting de impact van nieuwe ehealth technologieën op het gebied van zorg voor mensen met chronische aandoeningen sterk vergroten door deze technologie te personaliseren en grootschalig te implementeren. De twee partijen hopen de Nederlandse zorg een impuls te geven met holistische modellering op het gebied van diagnostiek, (tele)monitoring en digitale coaching voor de behandeling van diabetes en osteoartritis op basis van kunstmatige intelligentie.
Baanbrekende samenwerking
Er zullen technologieën op de markt worden gebracht voor zowel behandeling als preventie. Daarnaast doen Ancora en de UT onderzoek naar de gezondheidstechnologie-economie en financieringsmodellen, Met name op het gebied van preventie is met e-health veel te winnen. Voor mensen met een slechte levensstijl is gepersonaliseerde e-health een uitkomst, aangezien zij vaak tussen wal en schip vallen. De reden hiervoor is dat zij nog niet als "ziek" worden geclassificeerd door zowel henzelf als door de zorg. De samenwerking tussen Ancora en UT kan leiden tot vroege identificatie, wat het krijgen van chronische ziektes mogelijk kan voorkomen. De inzet van gepersonaliseerde e-health kan daarmee een grote rol spelen in het vergroten van de ervaren gezonde levensjaren van vele Nederlanders.
Meer kwalitatieve levensjaren
In Nederland is de levensverwachting 82 jaar. Het aantal jaren dat iemand in goede gezondheid leeft is echter slechts 61 jaar. Dit betekent dat de meeste mensen hun oudere jaren doorbrengen met ten minste één chronische aandoening. Een onderliggende verklaring hiervoor is dat de gezondheidszorg in Nederland vooral reactief is. Als het risico op ‘te voorkomen ziekten’ in een eerder stadium zichtbaar is, kunnen gezondheidswerkers eerder ingrijpen en gerichte leefstijlinterventies voorschrijven. Wat ook de zorglast voor medische professionals zal verlagen.
Betere gezondheidsresultaten
"Met ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders die lijden aan diabetes type 2 en nog veel meer die lijden aan andere leefstijl-gerelateerde aandoeningen, is er een dringende behoefte voor zorgprofessionals om de zorg efficiënter en proactiever te maken. Ancora en UT gaan deze uitdaging samen aan", aldus Sridhar Kumaraswamy, CEO van Ancora Health.
"Door de juiste technologie te gebruiken, kunnen artsen straks zien wie het meeste risico loopt, de ontwikkelingen van hun patiënten beter volgen en gepersonaliseerde interventies bevorderen die op schaal kunnen leiden tot betere gezondheidsuitkomsten", vult Remke Burie, directeur van het UT TechMed Centrum aan. “We maken de zorg hiermee proactiever omdat arts en patiënt precies kunnen zien wat er nodig is en op welke momenten. We kijken er erg naar uit om deze samenwerking met Ancora aan te gaan en bij te dragen aan een goede toekomstbestendige zorg in Nederland."