Martijn Kregting - 11 juni 2022

Gartner identificeert top acht supply chain technologie trends

Gartner identificeert top acht supply chain technologie trends image

Hyperautomatisering 2.0, robots van de volgende generatie, autonomous things, digital supply chain twin, analytics overal, security mesh, ecosysteemsamenwerking en duurzaamheidstools. Dat zijn de belangrijkste technologiethema's voor de logistieke keten in 2022 volgens Gartner. Analisten van de marktonderzoeker hebben deze technologiethema's geselecteerd vanwege hun potentieel om automatisering, intelligentie en veerkracht binnen organisatie te kunnen leveren op het gebied van supply chain.

In een Gartner-enquête onder 211 supply chain-professionals in december 2021, zei 34 procent van de respondenten dat aanpassing aan nieuwe technologie de belangrijkste strategische verandering is waarmee supply chain-organisaties over vijf jaar te maken zullen krijgen. Volgens Dwight Klappich, vice-president analist Supply Chain bij Gartner moeten leiders in de toeleveringsketen een multidisciplinaire aanpak volgen om innovatieve technologieën te identificeren en de juiste technologie-investeringen op de juiste plaats en op het juiste moment te orkestreren.

Uitdagingen en kansen

Gartner-analisten bespraken de uitdagingen en kansen van de aanpassing van supply chain-technologie op Gartner Supply Chain Symposium/Xpo, dat tot en met 8 juni in Orlando plaatsvond. De belangrijkste thema's op het gebied van supply chain-technologie in 2022 die de analisten identificeerden, zijn:

Hyperautomatisering 2.0

Hyperautomatisering is een bedrijfsgestuurde aanpak die organisaties gebruiken om snel zoveel mogelijk bedrijfs- en IT-processen te identificeren, door te lichten en te automatiseren door het georkestreerde gebruik van meerdere technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Hyperautomation 2.0 gaat voorbij aan deze aanvankelijke focus op AI en ML en integreert andere technologieën en tools van het technologieportfolio.

De komende vijf jaar zal hyperautomatisering 2.0 deel uitmaken van initiatieven in onder meer warehousing, transport, productie. Oplossingen omvatten intelligente remote fulfilmentnetwerken in magazijn- of werfbeheerdomeinen en gepersonaliseerde e-commercetoepassingen.

Robots van de volgende generatie

Op ondernemingen gerichte robots van de volgende generatie evolueren snel van de sciencefictionruimte naar real-life productieplatforms, waardoor een breed scala aan sectoren wordt getransformeerd. Deze robots zijn flexibeler en adaptiever en kunnen nu voor verschillende taken worden toegepast. In de toekomst zullen bedrijven heterogene vloten van robots hebben waarbij het werk over verschillende robots moet worden georkestreerd. Dat betekent dat robots met elkaar moeten communiceren en moeten communiceren met andere soorten geautomatiseerde apparatuur zoals liften en deuren.

Autonomous things

Autonome dingen, zoals robots, voertuigen of drones, kunnen traditionele, handmatig intensieve fysieke taken verbeteren met meer efficiëntie, duidelijkheid en veiligheid. Ze werken onafhankelijk of in netwerken en verbeteren ook een nieuwe generatie meeslepende werk- en klantervaringen door verbeterde service-efficiëntie en transparantie. Autonome dingen ondersteunen veiligere, efficiëntere en geoptimaliseerde processen en operaties in supply chains.

Digitale Supply Chain Twin

De digital supply chain twin (DSCT) is een digitale weergave van de fysieke - vaak multi-enterprise - supply chain. Het is de basis voor lokale en end-to-end (E2E) besluitvorming die ervoor zorgt dat alle beslissingen horizontaal en verticaal in de hele supply chain worden uitgelijnd. Door de verbinding met de echte wereld wordt het situationeel bewustzijn aanzienlijk verbeterd en kunnen beslissingen sneller en nauwkeuriger worden genomen.

Analytics overal

Analytics zijn mogelijkheden die rapportage, interactieve datavisualisatie, geavanceerde analyses en intelligentie leveren - inclusief ML - en voorspellende en prescriptieve analyses. Met de steeds groeiende beschikbaarheid van data kan AI nu worden toegepast om data om te zetten in informatie en diepere inzichten als onderdeel van een DSCT.

Beveiligingsnetwerk

Security mesh is een gestructureerd raamwerk van governance, samenwerking en toegepaste technologische applicaties die worden georkestreerd vanuit supply chains met als doel ervoor te zorgen dat supply chain-systemen, tools, applicaties en mensen te allen tijde veilig zijn.

"Beveiliging in toeleveringsketens is zo sterk als de zwakste schakel", licht Klappich toe. "Security mesh omarmt de realiteit van dynamische, onderling verbonden en steeds meer gedigitaliseerde toeleveringsketens door een zich ontwikkelende nexus van bedreigingen van cyber, digitaal en data aan te pakken."

Ecosysteem-samenwerking

Samenwerkingstools voor ecosystemen zijn digitale technologieën en diensten die een collaboratieve werkomgeving voor mensen creëren en nieuwe en continue kansen voor gedeelde waarde genereren. De pandemie heeft geleid tot supply chain lead ers dat veel toeleveringsketens geen basiscommunicatie of digitale connectiviteit hebben met belangrijke belanghebbenden, zoals meerlagige toeleveringsnetwerken of verpakkingsnetwerken, wat gevolgen heeft voor de besluitvorming.

Samenwerkingsoplossingen en -services voor ecosystemen vormen fundamentele netwerkvisualisatie- en kaarttools om continue volwassenheid te ondersteunen bij het overgaan naar realtime digitale verbindingen tussen mensen, gegevens, machines, systemen, processen en dingen.

Duurzaamheidstools

Duurzaamheidstools zijn een evoluerend spectrum van toepassingen, diensten en mogelijkheden die evenementen ondersteunen die verband houden met richtlijnen voor duurzaamheid, milieu- en circulaire economie-effecten en mandaten. Ze verbeteren het niveau van digitalisering, samenwerking en zichtbaarheid, wat vaak cruciaal is om de processen en managementdisciplines te formaliseren die nodig zijn voor een geleidelijke evolutie van duurzaamheidsprogramma's.

“Duurzaamheid heeft gevolgen die de hele waardeketen omspannen: van plan, tot bron, tot productie, tot levering, tot het servicedomein", stelt Klappich tot slot. "Leiders in de toeleveringsketen die niet investeren in tools die een breed scala aan duurzaamheidsdoelen en -statistieken ondersteunen, lopen het risico een aanzienlijke impact te hebben op het merk, het bedrijfsimago en de perceptie van de waarde van de consument. Er is ook een risico van gestrande activa, kwetsbaarheid voor koolstofbelasting, onvoorbereidheid voor klimaatgerelateerde verstoringen van de toeleveringsketen - en dienovereenkomstige aandeelhouderswaarde."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!