Martijn Kregting - 15 juni 2022

Fundaments is de eerste in Nederland met een soevereine cloud

Fundaments is de eerste in Nederland met een soevereine cloud image

Voor organisaties wordt het steeds belangrijker dat zij precies weten waar en wanneer welke data staat. Niet alleen om sneller nieuwe business-inzichten uit die data te halen, maar ook omdat compliance- en andere regulering steeds strenger wordt. Om deze datasoevereiniteit te garanderen, werkt de Nederlandse cloud provider Fundaments alleen met puur Nederlandse datacenters en met technologie van VMware. In de samenwerking met VMware heeft Fundaments onlangs zelfs als eerste cloudpartij in Nederland de VMware Sovereign Cloud-status behaald.

“Fundaments is cloud provider voor resellers die waarde hechten aan Nederlandse kwaliteit”, begint CEO Raoul Werger. “We zijn acht jaar oud, maar hebben al ruim twee decennia ervaring in hosting. Onze oprichting hangt samen met de opkomst van de hyperschalers, grote cloudaanbieders zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. We wilden daar een volledig Nederlands, gecertificeerd antwoord op zijn.”

Mede vanuit de ervaring met managed hosting en met het oog op snellere groei heeft Fundaments zich vanaf het begin gericht op samenwerking met partners in het aanbieden van IaaS-diensten. Partners krijgen bij de cloud provider veel autonomie om hun klanten te beheren en te servicen, zoals zelf back-ups terugzetten et cetera.

“Die autonomie kunnen we bieden met behulp van ons platform en VMware-technologie”, stelt Werger. “Maar autonomie betekent niet ‘alles zelf doen’. Partners kunnen altijd aankloppen bij onze 24x7 helpdesk voor de benodigde technische ondersteuning. Ook daarin zijn we een alternatief voor de hyperscalers. Onze managed hosting providers hadden de ervaring dat ze bij problemen ’s nachts niet bij een Azure of AWS konden aankloppen. Bij ons kunnen ze snel schakelen met een engineer voor een klantprobleem dat ze zelf niet kunnen oplossen.”

Soevereine cloud
Fundaments biedt een 100 procent Nederlandse, ‘soevereine’ cloud-omgeving die voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving (data moet in Nederland blijven), vertelt CTO Larik-Jan Verschuren. “We merken dat organisaties zich vaak zorgen maken over waar ze de digitale kroonjuwelen van hun bedrijf nu eigenlijk hebben staan. Of ze wel goed beschermd zijn, of zelf wel op een bepaalde locatie mogen staan. Onze cloud heeft eigenschappen die verder gaan dan een generieke publieke cloud. Je weet altijd waar de data staat en je weet dat je daarmee compliant bent met Nederlandse en EU-wetgeving.”

Daarnaast kan Fundaments volgens Verschuren cloud-onafhankelijk opereren en is alles van A tot Z in control: van mens tot proces en techniek. “Dit begint bij hoe we een datacenter inrichten, tot aan hoe we de continuïteit van organisaties borgen met de keuzes voor hardware, software en inrichting daarvan. Daarnaast zorgen we dat we het dagelijkse beheer op het hoogste niveau brengen met onze kundige collega’s.”

Mission Critical cloud
Op het Fundaments-platform draaien veel bedrijfskritieke diensten die zich geen outage kunnen veroorloven. Dat maakt van de Fundaments Cloud ook een Mission Critical Cloud, stelt Werger. “En niet alleen voor data zoals patiënt- of bancaire gegevens. Workspaces kunnen ook bedrijfskritieke toepassingen zijn, of een transactieplatform van een e-commerce bedrijf. Als dat platform er in een piekperiode even uitligt door een storing, lopen ze gigantische bedragen mis.”

Verschuren benadrukt dat Fundaments dan ook kiest voor best-of-breed technologie voor andere onderdelen van de Fundaments Cloud. “Of het nou gaat om een keuze voor Dell of VMware, we kiezen altijd voor de naar ons idee beste producten en diensten. Zo kun je de kwaliteit borgen die je belooft en kunnen we vooral bezig zijn met onze partners en hun klanten. En ongeacht in welk Tier3+-datacentrum onze cloud staat, we hanteren dezelfde template. Die standaardisatie houdt ons platform simpel.”

Een stap verder
Onder de partners van Fundaments zitten enerzijds ISV’s die de Fundaments Cloud gebruiken voor hun softwaretoepassingen, anderzijds MSP’s en IT-dienstverleners zoals werkplekaanbieders. “Wij bieden hen rondom platform en helpdesk een reeks diensten”, benadrukt Werger. “Zoals onboarding, een partner-marketingkit met al onze producten en diensten die ze hapklaar en als white label in hun uitingen en offertes kunnen meenemen. En soms helpen we als een partner wat maatwerk moet leveren, wij kunnen daarvoor putten uit onze eerdere ervaringen. Daarin gaan we denk ik wel een stap verder dan gemiddeld.”

De mate van ondersteuning ligt ook aan het soort partner, ziet Werger. “De een redt zich met toegang tot ons portal en een virtueel datacentrum. Een ander heeft meer kennis, advies of een klankbord nodig. We hebben inmiddels ook een vernieuwd partnerprogramma, waarmee we onze partners compleet kunnen bedienen. Dealregistratie-processen om partners goed te kunnen ondersteunen met technologische support bij (eind)gebruikers. Dit is wat voor ons een partnership inhoudt: samen ondernemen.”

Samenwerking met VMware
VMware werd al een keer genoemd. Fundaments werkt intensief samen met deze toonaangevende leverancier van multi-cloud diensten en is als een van de weinige partijen in Nederland VMware Cloud Verified-partner. De keuze voor VMware is logisch, meent Werger, want de technologie van de onderneming heeft zich duidelijk bewezen. “Bovendien bieden zij goede support, ondersteuning en training. Als er toch iets misgaat, kunnen we bij hen snel escaleren en word je doorverwezen naar een team dat jouw markt en marktuitdagingen kent.”

“We hebben eerst met open source technologie gewerkt” voegt Verschuren toe. “Geweldige technologie, maar niets om op terug te vallen voor ondersteuning. Vergeet schaalbaarheid maar, iedereen is de hele tijd brandjes aan het blussen. Met VMware bieden wij onze partners en hun klanten een stabiel, betrouwbaar en schaalbaar platform, dat ook onze mensen en die van onze partners veel minder belast met allerlei storingen. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt wordt dat steeds belangrijker.”

Zo speel je ook meer tijd vrij om te innoveren op basis van de gebruikte VMware-technologie, zoals de pas gelanceerde Fundaments-dienst CPaaS op VMware Tanzu, vervolgt Verschuren: “VMware ondersteunt ons daarin. Ze maken tijd voor je vrij, luisteren naar wat je wil en nemen je mee in hun roadmap, zodat je weet wat eraan gaat komen. Ook je relatie met een vendor moet een partnership zijn en dat kom je lang niet overal tegen.”

1) alle VMware-partners met eigen datacenters die VMware-software gebruiken om hun klanten te bedienen (zoals Fundaments).

2) MSP’s die VMware via zijn datacenters bedient voor onder meer Cloud AWS, de ST1-service gebaseerd op Velo Cloud, security-diensten gebaseerd op Carbon Black en Verizon Cloud Services.

Beide segmenten vallen onder het VMware cloud provider Program (VCPP). Het Cloud Verified-partnership is binnen dit programma het meest vergaand en is de partner-variant van het VMware Verified Design programma - ontwerpen voor eindklanten over de hele range van VMware’s cloudgebaseerde oplossingen.

Hendry Godwin, Director, Cloud Providers Business, Northern EMEA bij VMware: “Cloud Verified-partners hebben een hoge status waar slechts een beperkt aantal partners over beschikt - zes in Nederland. Het geeft ons het vertrouwen dat wanneer een partij als Fundaments een oplossing op de markt brengt, dat volgens onze architecturen en ontwerpen gebeurt in zijn puurste vorm. Elke partij die zodanig investeert in VMware, is zeer gecommitteerd aan ons.”

Souvereign Cloud
Fundaments is sinds kort ook Sovereign Cloud-partner van VMware. En dat is niet niks, stelt Godwin. De opkomst van het concept soevereine cloud en data soevereiniteit komt volgens hem voort uit het gegeven dat het gebruik van hyperscalers soms risico’s met zich meebrengt voor organisaties en hun data bij compliance en regulering. Als een Nederlandse organisatie kiest voor een Europese cloud-aanbieder die data van gebruikers echter deels stalt in een Amerikaans datacenter, dan loopt hij alsnog het risico niet compliant te zijn.

Godwin: ”Ons Sovereign Cloud-initiatief is vorig jaar van start gegaan om dit te voorkomen. Het is gericht op partners die niet alleen datacenter-infrastructuur leveren, maar ook een gecertificeerde soevereine cloud-ervaring. Dan weet je als organisatie 100 procent zeker dat je in zee gaat met een partij die jouw data alleen daar opslaat waar dat volgens de betrokken regelgeving – bijvoorbeeld de AVG – mag.”

Strikte eisen
Stelt Cloud Verified al strikte eisen aan partners, bij Sovereign Cloud is dat nog meer zo. Zoals lang niet elke VMware-partner Cloud Verified wordt, zal lang niet elke Cloud Verified-partner een Sovereign Cloud-partner worden. Dat Fundaments deze status nu als eerste cloud provider in Nederland heeft bereikt, betekent volgens Godwin dat ze op dit punt voor VMware een top-partner zijn.

“Waar we bij onze Cloud Verified-partners een hands off aanpak hebben – we vertrouwen erop dat deze partners het beste VMware-cloud product leveren – is dat bij Sovereign Cloud veel meer hands on. Deels omdat dit voor ons ook een nieuw initiatief is, deels omdat de data soevereiniteit van onze eindklanten voor ons van cruciaal belang is. Dit is geen vertrouwenskwestie, maar betekent dat we samen willen leren, doorontwikkelen en groeien in een complexe, zwaar gereguleerde partnermarkt.”

Godwin verwacht met een partij zoals Fundaments dan ook gezamenlijk profijt van een langdurige relatie waarin wordt samengewerkt aan Sovereign Cloud-designs. “We staan nu pas aan het begin en moeten in de praktijk gaan brengen hoe dit initiatief gaat werken voor onze klanten. Maar gezien de rigoureuze certificering waar Fundaments aan voldoet - heb ik geen twijfel dat we tot goede resultaten komen.”

Meer info: www.fundaments.nl

Auteur: Martijn Kregting

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!