Martijn Kregting - 26 juni 2022

IT-omscholers uit de bijstand zien inkomen fors stijgen

Mensen uit ondervertegenwoordigde groepen die zich laten omscholen tot IT'er, verdienen na hun opleiding gemiddeld 211 procent meer dan voorheen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Van bijstand naar baan in tech’, van opleidingsfonds TechMeUp. Gemiddeld stijgt het maandelijks netto inkomen na de omscholing van 1.375 euro naar 2.901 euro.

De meeste omscholers vinden na een studie van vier maanden al binnen drie maanden een baan in de IT. Niet onlogisch, gezien de groeiende kloof tussen vraag naar en aanbod van IT'ers. Zonder een studievoorschot zou ruim driekwart van de respondenten uit het onderzoek echter geen IT-studie zijn gaan volgen, omdat dit voor hen financieel niet haalbaar zou zijn.

Ammbities mogelijk maken

TechMeUp stelt mensen die zich wel willen omscholen, maar daar zelf de middelen niet voor hebben de kans te bieden om hun ambities mogelijk te maken. Ongeacht bestedingsruimte, achtergrond, leeftijd, gender of thuissituatie biedt TechMeUp iedereen dezelfde kansen zich te laten omscholen.

Naast het verschaffen van een renteloze voorfinanciering van het opleidingsgeld en/of leefgeld van 1.500 tot 7.500 euro maakt het opleidingsfonds behoud van uitkering of kinderopvangtoeslag mogelijk. Het geleende bedrag betalen de deelnemers na afloop van hun opleiding terug wanneer zij een baan in de technologiesector hebben gevonden.

Meer inzicht

Het aantal financieringsaanvragen is volgens TechMeUp veel groter dan de financiële mogelijkheden die donateurs van het fonds mogelijk maken: 90 procent van de aanvragen moet daarom afgewezen worden. Reden om met het rapport donateurs meer inzicht te geven in de resultaten van omscholing.

TechMeUp heeft voor het onderzoek drie groepen gedurende een jaar gevolgd: februari 2021 - februari 2022. Omscholers met een studievoorschot van TechMeUp gingen er zo'n 322 procent in inkomen op vooruit. Omscholers die een niet gehonoreerde aanvraag indienden verdienden na de omscholing gemiddeld 354 procent meer en studenten die op eigen initiatief een omscholing tot IT'er volgden, verdienen na een jaar 122 procent meer.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!