Redactie - 29 juni 2022

Verlamde racecoureur rijdt met steun Arrow Electronics de Goodwood Hillclimb

Verlamde racecoureur rijdt met steun Arrow Electronics de Goodwood Hillclimb image

Op 24 juni reed de verlamde autocoureur Sam Schmidt de iconische 1,86 km lange Hillclimb van het Goodwood Festival of Speed. Hij deed dat in de Semi-Autonomous Motorcar (SAM Car) van Arrow Electronics, als onderdeel van de 'FOS Highlights and FIA Batch 5'.

Sam Schmidt en Arrow Electronics namen dit jaar deel aan het Goodwood Festival of Speed met een McLaren 720S Spider sportwagen uit 2021. Deze auto is door Arrow zodanig aangepast, dat Schmidt de auto met alleen zijn hoofd kan besturen. Daarnaast toonde Arrow het Semi-Autonomous Mobility (SAM) Suit exoskelet op het Festival of Speed's Future Lab, en een prototype van een gezichtsherkennend stuursysteem voor de SAM Car dat in ontwikkeling is, maar wel al met succes is getest bij lage snelheden.

Crash

Schmidt is mede-eigenaar van een IndyCar-team (Arrow McLaren SP) en hij is een voormalig Indy Racing League-coureur. In 2000 crashte hij tijdens een trainingsronde op de Walt Disney World Speedway in Orlando, waarbij hij ernstig letsel opliep aan zijn ruggenmerg. Hij werd gediagnosticeerd als quadriplegisch (volledige verlamming van armen en benen). Om Schmidt te helpen zijn onafhankelijkheid terug te krijgen en weer te kunnen rijden, hebben de technici van Arrow een slim, verbonden voertuig gemaakt dat hij veilig en zelfstandig kan bedienen met hoofd- en mondbediening en spraakopdrachten - de Arrow SAM Car.

Bediening

Om te sturen, detecteren infraroodcamera's op het dashboard de hoofdbewegingen van Schmidt. Hij kijkt naar links om de auto naar links te sturen en naar rechts om naar rechts te sturen. Om gas te geven en te remmen gebruikt Schmidt zijn adem; door in en uit te ademen via een 'sip-and-puff'-apparaat gaat de auto langzamer en sneller. Schmidt is hierdoor weer autocoureur.

Exoskelet

Arrow ontwierp ook een andere technologie om Schmidts mobiliteit te verbeteren: het Arrow SAM-pak. De SAM Suit is een samenwerking tussen Arrow en onderzoekers op het gebied van robotica aan de Vanderbilt University (Nashville, Tennessee). De SAM Suit is een verbetering van de huidige exoskelet-technologie met uitbreidingen om Schmidts bovenlichaam en armen, maar ook de onderste helft van zijn lichaam te ondersteunen. Het SAM-pak maakt deel uit van de technologische benadering die is gebruikt om de Arrow SAM Car te ontwikkelen, waarmee wordt gedemonstreerd hoe technologie mensen met een handicap vrijheid en keuze kan bieden.

Goodwood

Het Goodwood Festival of Speed, gepresenteerd door Mastercard, is een jaarlijks autosportevenement dat wordt gehouden op het terrein van Goodwood House in het zuiden van Engeland, en wordt georganiseerd door Charles Henry Gordon-Lennox, hertog van Richmond. Het evenement vindt sinds 1993 plaats en combineert huidige, historische en toekomstige elementen van motorsport en autosport.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!