Wouter Hoeffnagel - 30 juni 2022

IDC: Public cloudmarkt met negentwintig procent gegroeid

IDC: Public cloudmarkt met negentwintig procent gegroeid image

De wereldwijde markt voor public clouddiensten groeide met 29,0% jaar over het jaar in 2021 met een omzet van in totaal $ 408,6 miljard, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. De markt is opgebouwd uit de segmenten Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service – System Infrastructure Software (SaaS – SIS) en Software as a Service – Applications.

De uitgaven zijn in 2021 verder geconsolideerd. De gecombineerde omzet van de top 5 public cloudserviceproviders - Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce, Google en SAP - bedroeg bijna 40% van het wereldwijde totaal. De partijen zagen hun omzet met 36,6% stijgen. Met aanbiedingen in alle vier segmenten veroverde Microsoft de toppositie in de algemene markt voor public clouddiensten met een aandeel van 14,4% in 2021, op de voet gevolgd door Amazon Web Services met een aandeel van 13,7%.

"Organisaties zetten hun sterke acceptatie van gedeelde public cloudservices in 2021 voort om IT-investeringen beter af te stemmen op bedrijfsresultaten en snelle toegang te garanderen tot de innovaties die nodig zijn om een digital-first business te zijn", zegt Rick Villars, group vice president, Worldwide Research bij IDC. "De komende jaren zullen toonaangevende cloudproviders een cruciale rol spelen bij het helpen van ondernemingen bij het navigeren door de huidige stormen van ontwrichting (inflatie, supply chain en geopolitieke spanningen). Maar IT-teams zullen zich ook meer richten op het brengen van grotere financiële verantwoordelijkheid voor de variabele bestedingsmodellen van public clouddiensten."

Fundamentele cloudservices

Terwijl de totale markt voor public cloudservices in 2021 met 29,0% groeide, zag de omzet voor fundamentele cloudservices die digital-first-strategieën ondersteunen, een omzetgroei van 38,5%. IDC ziet onder meer compute services, data services, app framework services en usage multiplier services als fundamentele cloudservices. De groei benadrukt de toenemende afhankelijkheid van ondernemingen van een cloudinnovatieplatform dat is gebouwd rond breed ingezette computerservices, data/AI-services en app-frameworkservices om innovatie te stimuleren. IDC verwacht dat de uitgaven aan fundamentele cloudservices (met name IaaS- en PaaS-elementen) sneller groeien dan de algemene cloudmarkt. Dit aangezien ondernemingen de cloud gebruiken om de huidige verstoringen te overwinnen en hun verschuiving naar digitale business te versnellen.

"De afgelopen jaren hebben aangetoond dat bedrijven in uitdagende tijden steeds meer vertrouwen op cloudservices om hun activiteiten te moderniseren en meer waarde te leveren aan klanten", zegt Dave McCarthy, research vice president, Cloud and Edge Infrastructure Services. "Deze trend zal naar verwachting doorzetten naarmate public cloudproviders meer manieren bieden om cloudservices uit te breiden naar on-premises datacenters en edge-locaties. Deze uitgebreide implementatieopties verminderen veel barrières voor migratie en zullen de volgende golf van cloudadoptie vergemakkelijken."

"In de digital-first-wereld gebruiken ondernemingen die serieus willen concurreren op de lange termijn de lens van bedrijfsresultaten om strategische technologische beslissingen te evalueren, wat het snelgroeiende ecosysteem in de public cloud-markt voedt", zegt Lara Greden, onderzoeker directeur, Platform as a Service, IDC. "Cloudserviceproviders toonden een niet-aflatende drive om de productiviteit van ontwikkelaars en de algehele snelheid van applicatielevering te verbeteren, inclusief de nadruk op containers-first en serverless-first benaderingen."

SaaS-applicaties vormen grootste segment

"SaaS-applicaties blijven het grootste en meest volwassen segment van de public cloud, met inkomsten voor 2021 die nu $ 177 miljard hebben bereikt. De rugwind van de pandemie bleef in 2021 versnelde upgrades en vervangingen van oudere systemen stimuleren, hoewel de bedrijfsdoelen niet zijn veranderd. Bedrijven zoeken naar toepassingen die de bedrijfsintelligentie helpen vergroten, de operationele efficiëntie verbeteren en betere besluitvorming stimuleren. Gebruiksgemak, implementatie- en integratiegemak, gestroomlijnde workflows, data en analytische toegankelijkheid, en time-to-value zijn de belangrijkste criteria voor aankoopbeslissingen, hoewel verticalisering ook gestaag is toegenomen als een belangrijke prioriteit", zegt Eric Newmark, group vice president en general manager van IDC's SaaS, Enterprise Software en Worldwide Services-divisie.

idc-publiccloud-q1-2021-2.png

Hoewel zowel de fundamentele markt voor cloudservices als de markt voor SaaS-applicaties wordt geleid door een klein aantal bedrijven, blijft er een gezonde lange staart van bedrijven die cloudservices over de hele wereld leveren. In de markt voor fundamentele cloudservices zijn deze toonaangevende bedrijven goed voor bijna driekwart van de omzet van de markt met gerichte use case-specifieke PaaS-services of cross-cloud computing-, data- of netwerkbeheerservices. De lange staart is meer uitgesproken in de SaaS-applicatiemarkt, waar de groeiende focus van klanten op specifieke resultaten ervoor zorgt dat meer dan twee derde van de uitgaven buiten de top 5 valt.

idc-publiccloud-q1-2021.jpg

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!