Wouter Hoeffnagel - 04 juli 2022

ACM: Open Internet Verordening biedt geen ruimte voor zero-rating

ACM: Open Internet Verordening biedt geen ruimte voor zero-rating image

De Europese richtlijnen voor de Open Internet Verordening zijn aangepast naar aanleiding van uitspraken van het Europees Hof in Duitse zaken over zero-rating. Hieruit blijkt dat zero-ratingdiensten niet zijn toegestaan als daarbij onderscheid wordt gemaakt op basis van type of categorieën dataverkeer. De aangepaste richtlijnen zijn gepubliceerd op de website van BEREC, het overlegorgaan van de Europese telecomtoezichthouders.

Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij zero-rating brengen providers dataverkeer van bepaalde typen content of applicaties niet in rekening. De ACM is sinds vorig jaar voorzitter van BEREC. Het afgelopen jaar werkte de dienst mee aan de herziening van de richtsnoeren voor open internet. Deze hanteert de ACM bij het houden van toezicht op de naleving van de regels omtrent open internet.

Internetverkeer zonder discriminatie behandelen

Internetproviders moeten in Europa internetverkeer zonder discriminatie behandelen. Dat betekent in de praktijk dat zij al het internetverkeer op dezelfde manier moeten behandelen, zodat internet zich vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen. Dit wordt netneutraliteit genoemd en is vastgelegd in de Open Internet Verordening. Internetproviders mogen hierdoor geen internetverkeer blokkeren of onnodig beperken.

Bij zero-rating wordt een bepaald soort internetverkeer niet in rekening gebracht. Denk hierbij aan video- of muziekstreamingapps. Het Europees Hof oordeelt dat dit discriminatie is en daarmee in strijd is met de Open Internet Verordening.


Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10 Insight BW 27-09 tm 04-10-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!