Witold Kepinski - 05 juli 2022

Duitse ICT-branche wil IT-specialisten uit Rusland en Belarus

Duitse ICT-branche wil IT-specialisten uit Rusland en Belarus image

IT-specialisten uit Rusland en Belarus (Wit-Rusland) die willen emigreren moeten naar Duitsland worden gehaald. De Duitse digitale vereniging Bitkom zet zich hiervoor in en doet suggesties hoe dit te realiseren. Daarom moet er onmiddellijk een programma #greencard22 worden gelanceerd om Russische en Wit-Russische IT-experts snel en onbureaucratisch te rekruteren en volledig en permanent te integreren in de arbeidsmarkt en de samenleving.

“De barbaarse Russische inval brengt onnoemelijk veel leed onder de bevolking van Oekraïne. Ze hebben alle denkbare steun nodig, inclusief een gevoelige verzwakking van de agressor Rusland en zijn nauw gelieerde Wit-Rusland in de IT-sector. Door IT-specialisten uit Rusland en Wit-Rusland aan te trekken, de agressor is merkbaar verzwakt - en tegelijkertijd wordt Duitsland als locatie versterkt", zegt Bitkom-president Achim Berg. Vereisten voor succesvolle immigratie zijn een toewijding aan de vrij-democratische basisorde en een succesvolle officiële veiligheidscontrole, aldus Berg: "Veel IT-specialisten in Rusland en Wit-Rusland maken deel uit van de mondiale digitale samenleving. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn belangrijk voor hen. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen.”

Economie

Vereisten voor succesvolle immigratie zijn een toewijding aan de vrij-democratische basisorde en een succesvolle officiële veiligheidscontrole. Berg: "Veel IT-specialisten in Rusland en Wit-Rusland maken deel uit van de mondiale digitale samenleving. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn belangrijk voor hen. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen.” zegt Bitkom-president Achim Berg. Vereisten voor succesvolle immigratie zijn een toewijding aan de vrij-democratische basisorde en een succesvolle officiële veiligheidscontrole.

Berg: "Veel IT-specialisten in Rusland en Wit-Rusland maken deel uit van de mondiale digitale samenleving. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn belangrijk voor hen. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen.”

Vereisten voor succesvolle immigratie zijn een toewijding aan de vrij-democratische basisorde en een succesvolle officiële veiligheidscontrole. Berg: "Veel IT-specialisten in Rusland en Wit-Rusland maken deel uit van de mondiale digitale samenleving. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn belangrijk voor hen. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen.”

Mondiale samenleving

Vereisten voor succesvolle immigratie zijn een toewijding aan de vrij-democratische basisorde en een succesvolle officiële veiligheidscontrole, aldus Berg: "Veel IT-specialisten in Rusland en Wit-Rusland maken deel uit van de mondiale digitale samenleving. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn belangrijk voor hen. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn voor hen belangrijk. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen. Liberale en pluralistische waarden, waarvoor internet bijna symbolisch is, zijn voor hen belangrijk. Het feit dat ze onze waarden delen, moet ook de voorwaarde zijn om naar Duitsland te kunnen komen en hier te werken. Er zijn 96.000 vacatures voor IT-specialisten in de Duitse economie. Het zou voor alle partijen gunstig zijn als we de uitstekende IT-knowhow uit Rusland en Wit-Rusland halen.”

Banen

Het directe programma #greencard22 zorgt ervoor dat IT-specialisten uit Rusland en Wit-Rusland binnen een week een verblijfsvergunning krijgen als ze een baan aangeboden hebben. Daarnaast moet het visumproces voor het zoeken naar een baan en het professionele erkenningsproces worden versneld. De aanvraagprocedures worden volledig gedigitaliseerd en er worden bindende verwerkingstermijnen vastgesteld. Bewijs van Duitse taalvaardigheid moet volledig worden weggelaten. Berg: “Een zeer goede kennis van het Duits is essentieel om deel uit te kunnen maken van de Duitse samenleving en er moeten verplichte mogelijkheden zijn om deze kennis van het Duits te ontwikkelen. In veel IT-banen heb je zulke kennis van het Duits niet nodig, en dus zou het ook geen vereiste moeten zijn voor een werk- en verblijfsvergunning."

Daarnaast moeten degenen die willen emigreren praktische ondersteuning krijgen. IT-professionals in Rusland en Wit-Rusland moeten doelgroepspecifieke informatie krijgen, ook op Russischtalige banenportalen. Bestaande diensten van de Duitse autoriteiten moeten worden gebundeld, uitgebreid en op de markt worden gebracht, zoals de hotline "Werken en wonen in Duitsland", online adviesdiensten, bijvoorbeeld over huisvesting, school en kinderopvang, of integratie- en taalcursussen. IT-specialisten die door hun nieuwe werkgever niet kunnen worden ondersteund met organisatorische, bureaucratische en praktische vragen, dienen van de overheid een voucher voor een verhuisservice te ontvangen. Zelfs de naaste familieleden hebben steun nodig.

De campagne #greencard22 sluit aan bij het Green Card-programma, waarbij in de jaren negentig meer dan 13.000 IT-specialisten uit niet-EU-landen naar Duitsland kwamen. Met elke groene kaart werden nog eens 2,5 nieuwe banen gecreëerd.

Gekwalificeerde immigratie is een belangrijk onderdeel van een brede langetermijnstrategie om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan. Dit omvat ook het aanleren van digitale vaardigheden in de hele onderwijsketen. Vooral vrouwen moeten worden aangemoedigd om een carrière in de IT na te streven. De komende tien jaar gaan veel IT-experts die nog aan het werk zijn en geboren zijn in de babyboomjaren tussen 1958 en 1968 met pensioen. Slechts ongeveer elke tweede vacature die hierdoor ontstaat, kan worden gecompenseerd door de eigen junior IT-medewerkers van het bedrijf.

NTT BW start 31-5 TM 14-6 Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
Commvault BN/BW 30-05 tm 07-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!