Wouter Hoeffnagel - 02 augustus 2022

Gartner: Omzet uit RPA-software stijgt met bijna twintig procent

Gartner: Omzet uit RPA-software stijgt met bijna twintig procent image

De wereldwijde omzet uit robotic process automation (RPA) software bedraagt naar verwachting 2,9 miljard dollar in 2022, verwacht marktonderzoeker Gartner. Dit komt neer op een stijging van 19,5% ten opzichte van 2021.

"Door in 2021 een groeipercentage van 31% te behalen, groeide de RPA-markt ruim boven het gemiddelde wereldwijde groeipercentage van de softwaremarkt van 16%", zegt Cathy Tornbohm, onderscheiden VP-analist bij Gartner. "Organisaties maken gebruik van RPA om de automatiseringsinitiatieven van bedrijfsprocessen en digitale transformatieplannen te versnellen, waarbij ze hun oude nachtmerries koppelen aan hun digitale dromen om de operationele efficiëntie te verbeteren."

Dubbelcijferige groei

Hoewel het langzamer groeit dan voorgaande jaren, maakt de wereldwijde RPA-softwaremarkt naar verwachting in 2023 een groei met dubbele cijfers door met een groei van 17,5% op jaarbasis (zie tabel 1).

gartner-rpa-2021-2023-verkleind.png

RPA blijft een aantrekkelijke en snelgroeiende markt met leveranciers die hun RPA-aanbod snel ontwikkelen tot een breder automatiseringsplatform met ingebouwde hyperautomatiseringsmogelijkheden. Als startpunt voor hyperautomatisering verhogen organisaties hun uitgaven voor RPA-softwareoplossingen, omdat ze nog steeds veel repetitief, handmatig werk hebben. Door automatisering kunnen zij tijd voor werknemers vrijmaken zodat zij zich kunnen concentreren op meer strategisch werk.

Allesomvattend technologieplatform voor hyperautomatisering

“Concurrerende RPA-leveranciers en veel softwareleveranciers gaan verder dan een traditioneel enkelvoudig technologiegericht aanbod naar een meer geavanceerde suite van tools die low-code applicatieplatforms, process mining, task mining, beslissingsmodellering, iPaaS, computervisie en IDP-mogelijkheden omvat, bovenop hun bestaande RPA-aanbod. Dit stelt hen in staat om een allesomvattend technologieplatform aan te bieden dat hyperautomatisering mogelijk maakt", zegt Varsha Mehta, senior marktonderzoeker bij Gartner.

Gartner voorspelt dat het streven naar een staat van hyperautomatisering organisaties tot 2024 ertoe zal aanzetten om ten minste drie van de twintig procesonafhankelijke typen software te gebruiken die hyperautomatisering mogelijk maken.

Noord-Amerika, West-Europa en Japan zijn samen goed voor 77% van de wereldwijde RPA-omzetmarkt in 2022. Noord-Amerika zal met 48,5% het grootste omzetaandeel voor hun rekening nemen, gevolgd door West-Europa en Japan met 19% en 10%, respectievelijk.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Forecast: Enterprise Infrastructure Software, Worldwide, 2020-2026, 2Q22 Update".

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!