Redactie - 03 augustus 2022

GreenLake kloppend hart HPE

GreenLake kloppend hart HPE image

Drie jaar geleden, zo beloofde HPE-CEO Antonio Neri (foto), zou het portfolio van de onderneming beschikbaar zijn als een dienst tegen eind 2022. “Dat doel hebben we bereikt. Maar we gaan verder”, sprak hij tijdens Discover in Las Vegas.

Aan het eind van zijn openingstoespraak had Neri een gesprek met Gina Tourassi, Directeur van het National Center for Computational Sciences van het Oak Ridge National Lab (ORNL). Zij spraken over Frontier, ’s werelds snelste (super)computer dat als eerste in staat bleek de exascale snelheidsdrempel te slechten met 1,1 exaflops. Bovendien heeft de nieuwe supercomputer de eerste plaats op de Green500-lijst opgeëist als 's werelds meest energie-efficiënte supercomputer met 52,23 gigaflops prestaties per watt, waardoor hij 32% energie-efficiënter is dan het vorige nummer één systeem.

Neri en Tourassi gaven aan dat deze supercomputer ongekende mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld precisiemedicatie (bij bestrijding van kanker en Alzheimer onder andere), voor de zoektocht naar nieuwe materialen, middelen om de klimaatverandering tegen te gaan, energiebesparing door te voeren. “Wij zijn enorm trots op deze computer. Hiermee kunnen we vijf tot tien keer sneller tot oplossingen komen van opgaven die vijf keer complexer zijn. We gaan toe naar nieuwe vormen van onderzoek”, aldus Tourassi.

De HPE-topman zei er trots op de zijn samen met ORNL en AMD Frontier hebben te kunnen bouwen. “En wij willen in de toekomst dergelijke computerkracht als een dienst kunnen aanbieden voor wie dat nodig heeft. Wij blijven GreenLake uitbouwen.”

Klanten op podium

Eerder had Neri op het podium GreenLake het kloppend hart van het hedendaagse HPE genoemd. Hij haalde klanten als Home Depot, Carestream, National Security Agency en BMW aan die allen het platform roemden vanwege de snelheid (o.a. voor ontwikkelaars) en flexibiliteit die het biedt. Sommigen verschenen op het podium, anderen vertelden hun ervaring via een video.

Met meer dan zeventig diensten die bovenop het platform kunnen draaien, is het merendeel van HPE’s portfolio ‘geserviced’. Maar er staan nog meer aan te komen.

Tijdens Discover werden Developer Portal, HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise, Data Fabric en Backup & Recovery (aanvankelijk alleen voor AWS) aangekondigd.

Developer Portal biedt alle informatie die nodig is om uw apps en diensten te integreren met HPE GreenLake. Neri benadrukt dat het edgo-to-cloud platform – mede dankzij API’s – een open karakter heeft. Bij de HPE Developer Community is alles te vinden over software bij HPE. Hier kunnen ontwikkelaars met elkaar en HPE-medewerkers samenwerken en applicaties en integraties bouwen met HPE-producten en open source technologieën.

Cloud-ervaring

Bedrijven zijn gewend geraakt aan het gemak van cloud computing waarmee snel waarde is te creëren voor een organisatie. De HPE-topman geeft aan dat zo’n zeventig procent van de apps en gegevens buiten de cloud blijft. Bijvoorbeeld vanwege de hoeveelheid gegevens, beveiligings- en complianceproblemen, latency, prestatieproblemen en verstrengeling van apps. Toch hebben bedrijven een cloud-ervaring nodig die hun heterogene workloads kan ondersteunen, waar deze zich ook bevinden, in het datacenter, op colocaties of aan de rand, inclusief die in VM's, op bare metal en in containers. En ze moeten DevOps self-servicetoegang tot deze resources bieden.

Dit is mogelijk met HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise. Dit biedt de cloud-ervaring voor alle apps en gegevens die niet naar de public cloud kunnen. Verhuizen naar een private cloud is eenvoudig, omdat de vertrouwde hypervisor- en containertechnologieën gebruikt blijven. “En het wordt geleverd als een service, met voorspelbare kosten en geen betaling vooraf: u betaalt voor wat u gebruikt boven een gereserveerde hoeveelheid, op basis van uw verbruik, terwijl inzicht in het verbruik en analyses u helpen uw uitgaven te optimaliseren”, geeft Neri de voordelen van GreenLake weer.

Inzicht

In de loop der jaren zijn IT-omgevingen versnipperd geraakt en gegevens in silo’s terecht gekomen. Je hebt een platform nodig dat alles bijeen brengt in één console. Dit belooft HPE Data Fabric: dit maakt het mogelijk vanuit één beheerstandpunt wereldwijd gedistribueerde datasets op te zetten en te beheren in edge-to-cloud-omgevingen. Het geeft tevens inzicht in de kosten van een omgeving.

Tot slot noemt Neri de dienst Backup & Recovery voor hybrid cloud-omgevingen. Databescherming is het uitgangspunt, eenvoudig beheer de uitkomst.

Grootste uitdaging

Neri vertelt dat de afgelopen drie jaar al heel veel is bereikt om HPE om te vormen tot een dienstenleverancier.

“Onze grootste uitdaging was de verandering van de bedrijfscultuur. Maar het is gelukt. Het is onvoorstelbaar wat we met elkaar, met onze partners en klanten, hebben bereikt in een periode met uitdagingen als corona”, aldus Neri.

Hij geeft aan dat vooral de Europese klanten warm lopen voor het GreenLake-platform.

Comstor BW 11 tm 17 dec 2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!