Wouter Hoeffnagel - 15 augustus 2022

Gartner presenteert Hype Cycle for Emerging Technologies

Gartner presenteert Hype Cycle for Emerging Technologies image

Gartner presenteert zijn Hype Cycle for Emerging Technologies, 2022. De technologieën die in de Hype Cycle zijn opgenomen zijn deze editie verdeeld in drie categorieën: meeslepende ervaringen ontwikkelen en uitbreiden, versnelde AI-automatisering en geoptimaliseerde technologische levering.

"Opkomende technologieën bieden transformatiepotentieel voor bedrijven, maar CIO's en leiders op het gebied van technologie-innovatie worden uitgedaagd om digitale mogelijkheden te schalen en tegelijkertijd de duurzaamheid te verbeteren in het licht van de toenemende beperkte middelen", zegt Melissa Davis, VP-analist bij Gartner. "Het is essentieel dat organisaties de ruis rond opkomende technologieën doorbreken om verandering te versnellen door gebruik te maken van innovaties die concurrentiedifferentiatie en efficiëntie stimuleren."

Inzichten in ruim tweeduizend technologieën

De Hype Cycle for Emerging Technologies verschilt van andere Gartner Hype Cycles omdat het belangrijke inzichten identificeert uit meer dan tweeduizend technologieën en toegepaste frameworks die Gartner elk jaar profileert in een beknopte set van "must-know" opkomende technologieën en trends. Deze technologieën en trends kunnen de komende twee tot tien jaar een hoge mate van concurrentievoordeel opleveren (zie figuur 1).

Figuur 1. Hype Cycle for Emerging Technologies, 2022
gartner-hype-cycle-emerging-technologies-klein.png
Bron: Gartner (augustus 2022) (klik op de afbeelding voor een vergroting)

“Alle technologieën op deze Hype Cycle bevinden zich in een vroeg stadium, maar sommige zijn nog in de kinderschoenen en er bestaat grote onzekerheid over hoe ze zich zullen ontwikkelen. Dergelijke technologieën brengen grotere risico's met zich mee voor de implementatie, maar potentieel grotere voordelen voor early adopters die ze kunnen beoordelen en exploiteren in overeenstemming met het vermogen van hun organisatie om onbewezen technologieën te hanteren", zegt Gary Olliffe, onderscheiden VP-analist bij Gartner.

Drie thema's van opkomende technologische trends

Gartner identificeert in de Hype Cycle drie thema's voor opkomende technologische trends:

Meeslepende ervaringen ontwikkelen en uitbreiden: de toekomst van digitale ervaring is volgens Gartner meeslepend. Een verzameling opkomende technologieën ondersteunt dergelijke ervaringen via dynamische virtuele representaties, omgevingen en ecosystemen van klanten en mensen, evenals nieuwe vormen van gebruikersbetrokkenheid. Met deze technologieën kunnen individuen hun eigen identiteit en gegevens beheren en virtuele ecosystemen ervaren die kunnen worden geïntegreerd met digitale valuta. Deze technologieën helpen klanten op nieuwe manieren te bereiken om nieuwe inkomstenstromen te versterken of te openen.

De technologieën om in de gaten te houden die evoluerende en groeiende meeslepende ervaringen bieden zijn metaverse, niet-fungible tokens (NFT's), super-apps en Web3, gedecentraliseerde identiteit, digitale mensen, digital twins van de klant en interne talentmarkten.

Versnelde AI-automatisering: AI-adoptie breidt zich uit als een integraal onderdeel van producten, diensten en oplossingen. Dit versnelt de creatie van gespecialiseerde AI-modellen die kunnen worden toegepast om de ontwikkeling, training en implementatie van modellen te automatiseren. AI-automatisering heroriënteert de rol van mensen in AI-ontwikkeling, wat resulteert in nauwkeurigere voorspellingen en beslissingen evenals snellere tijd tot verwachte voordelen.

De technologieën die versnelde AI-automatisering ondersteunen, zijn autonome systemen, causale AI, basismodellen, generatieve ontwerp-AI en codegeneratie voor machine learning.

Geoptimaliseerde technologische levering: succesvolle digitale bedrijven worden gebouwd en niet gekocht, stelt Gartner. Een reeks opkomende technologieën richt zich op de community's van product-, service- en oplossingsbouwers, zoals fusieteams, en de platforms die ze gebruiken. Deze technologieën bieden feedback en inzicht die de levering van producten, diensten en oplossingen optimaliseren en versnellen, en de duurzaamheid van de bedrijfsvoering vergroten.

De kritieke technologieën die de levering van technici optimaliseren zijn augmented FinOps, clouddata-ecosystemen, cloudduurzaamheid, computationele opslag, cybersecurity mesh-architectuur, gegevenswaarneming, dynamisch risicobeheer, industriële cloudplatforms, minimaal levensvatbare architectuur, door observatie gedreven ontwikkeling, OpenTelemetry en platformengineering.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Hype Cycle for Emerging Technologies, 2022".

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!