Floris Hulshoff Pol - 25 november 2022

CONTEXT voorspelt opnieuw sterk jaar voor IT-channel

CONTEXT voorspelt opnieuw sterk jaar voor IT-channel image

Volgens CONTEXT, een IT-marktonderzoeksbureau, zal de omzetgroei voor Europese IT-distributeurs in 2022 naar verwachting een indrukwekkende 3,7% bedragen ten opzichte van het voorgaande jaar, exclusief telecom.

CONTEXT meldt:

"De cijfers vertegenwoordigen een stijging ten opzichte van de groei van 3,2% op jaarbasis (joj) die aan het begin van 2021 werd voorspeld. Ze zijn zelfs nog belangrijker na twee jaar van hoge groei tijdens de pandemie en een sombere IMF-bbp-prognose die onlangs de wereldwijde groei verlaagde van 4,4% naar 3,2% voor 2022.

Exclusief telecom voorspellen we een groei van 5,8% in het vierde kwartaal van 2022, gevolgd door een verzwakking in opeenvolgende kwartalen als gevolg van de recessie en verminderde achterstanden.

De voorspellingen van CONTEXT voor 2022 zijn gebaseerd op het versterken van de infrastructuur en software en diensten, gedreven door de zakelijke vraag op het gebied van servers, netwerken en opslag. De problemen met de toeleveringsketen die met name de netwerk- en servercomponenten troffen, namen in het derde kwartaal af, hoewel er nog steeds lange doorlooptijden zijn voor sommige netwerkproducten.

“Hybride werktrends zullen de vraag naar hardware blijven aanwakkeren, terwijl groei ook zal komen van IT-infrastructuur en overheidsinvesteringen in gezondheid en onderwijs, ondersteund door het NextGenerationEU Covid-hulpfonds”, aldus Adam Simon, Global MD bij CONTEXT. "Aan de andere kant is de vraag van de consument afgenomen dankzij de stijgende kosten van levensonderhoud, economische onzekerheid en het spookbeeld van een recessie - en dat zal zo blijven tot in 2023."

Voor Q4 2022 en daarna hebben we onze analyse opgesplitst in zes belangrijke sectoren:

De vraag naar pc's zal gematigd blijven als gevolg van het dalende consumentenvertrouwen en inflatie die de prijzen opdrijft. Bedrijven zullen ook voorzichtig blijven, aangezien de vraag naar pc's waarschijnlijk zal afnemen en er geen grote door de overheid gesteunde onderwijsprojecten in het verschiet liggen.

Beeldschermen zullen sterk worden beïnvloed door enerzijds een aanhoudende daling van de consumentenvraag en anderzijds een stijgende zakelijke vraag als gevolg van verbouwingen van kantoren. Een terugkeer naar massale live-evenementen zou ook de markt voor LFD's moeten helpen.

De verkoop van beeldverwerking zal beïnvloed blijven worden door geopolitieke en economische onzekerheid en hoge inflatie, waardoor zowel het consumenten- als het bedrijfsvertrouwen wordt ondermijnd. Het MKB zal de rest van 2022 de belangrijkste aanjager van de printermarkt zijn, hoewel er nog steeds uitdagingen voor de toeleveringsketen bestaan.

Enterprise-infrastructuur draait op volle toeren. Datacenters zullen de komende maanden de grootste distributiegroei van alle sectoren meemaken, en er zullen grote kansen liggen op het gebied van beveiligingssoftware en -services. Infrastructuursoftware zal een solide inkomstenstroom blijven bieden voor distributeurs met de vaardigheden en focus om hiervan te profiteren.

De verkoop van bedrijfsopslag en -servers zal goed presteren dankzij een vermindering van serverachterstanden/verbeterde beschikbaarheid van componenten en een aanhoudend sterke zakelijke vraag naar opslag – ondanks het verlies van de grote Russische markt.

De verkoop van bedrijfsnetwerken zal aanzienlijk profiteren van een versoepeling van de beperkingen in de toeleveringsketen, met name op het gebied van bedrijfsswitching. Hybride werken en digitale transformatie zullen ook de vraag stimuleren, hoewel dalende prijzen, lagere inkomsten en veeleisende vergelijkingen op jaarbasis de groei kunnen beperken."

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!