Redactie - 17 februari 2023

Aantal Nederlandse huishoudens met glasvezel groeit

Aantal Nederlandse huishoudens met glasvezel groeit image

Advertorial

Uit de recent gepubliceerde Telecommonitor, een initiatief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), blijkt dat het aantal huishoudens wat haar abonnement via glasvezel heeft groter is dan het aantal huishoudens met een abonnement via koper. Een ontwikkeling die past bij het beeld, dat steeds meer plaatsen in Nederland van glasvezelverbindingen worden voorzien. Kies jij al voor het gebruik van glasvezel? Bij het afsluiten van een nieuw abonnement om er gebruik van te kunnen maken, dit verschilt nog per provider, loont het nog eens kritisch te kijken naar je huidige verbruik van de aangeboden diensten. Zo is het steeds gebruikelijker om bijvoorbeeld uitsluitend mobiel te bellen en televisieprogramma’s online terug te kijken, in plaats van live op televisie. Het zijn factoren die invloed hebben op de kosten van je abonnement. 

Meer dan vijf miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

In het derde kwartaal van 2022 groeide het aantal huishoudens met een aansluiting op de glasvezelverbinding met circa een kwart miljoen. Hiermee komt het totaal aan Nederlandse huishoudens met een glasvezelverbinding voor het eerst boven de vijf miljoen uit. De diverse glasvezelnetwerken meldden dat aan het eind van datzelfde kwartaal circa 2,39 miljoen abonnement afgesloten waren. Het is een stijging van zo’n elfduizend ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In lijn met dit beeld daalde het aantal abonnement via koper met circa zesduizend. Het is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren verder door zal zetten, als er nog meer huishoudens worden aangesloten op glasvezel.

Relatief gezien kennen Harderwijk en Waalre relatief veel aansluitingen; zo’n 75 procent is er aangesloten op het glasvezelnetwerk. Absoluut gezien heeft Den Haag de meeste adressen die op dit netwerk kunnen worden aangesloten. Hier heeft echter slechts 20 procent daadwerkelijk een abonnement voor glasvezel afgesloten. 

Voordelen van het gebruik van glasvezel

Er zijn voor huishoudens verschillende redenen om voor het gebruik van glasvezel in plaats van koper te kiezen. Zo is bekend dat glasvezel veel sneller is dan een verbinding via koper. De vraag die hierbij al snel opspeelt is of ieder huishouden een snellere verbinding nodig heeft. Veel mensen zullen immers niet veel meer doen dan mailen, af en toe videobellen en bijvoorbeeld een film of serie streamen via een dienst als Netflix of Videoland. De huidige internetverbinding kan voor hen volstaan. Tegelijkertijd hoeft een verbinding via glasvezel niet per definitie duurder te zijn. Het gebruik van een online vergelijkingstool helpt huishoudens hierin een weloverwogen keuze te maken.

Door: Lequal

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!