Witold Kepinski - 24 maart 2023

Channel partners zorgen voor sterke sales groei van cybersecurity toepassingen

Channel partners zorgen voor sterke sales groei van cybersecurity toepassingen image

De totale uitgaven voor cyberbeveiligingstechnologieën bleven robuust in het vierde kwartaal van 2022, waarbij sterke verkoop via channel partners de daling van de directe verkoop compenseerde. De markt groeide met 14,5% tot 19,6 miljard dollar, wat in lijn was met de best-case prognose van Canalys.

De uitgaven aan cyberbeveiligingstechnologie via het kanaal stegen met 16,2% tot 18,0 miljard dollar, goed voor 91,8% van de totale markt. Directe uitgaven tussen klanten en verkopers, die de resterende 8,2% van de markt vertegenwoordigden, daalden met 1,8%.

Voor het volledige jaar 2022 stegen de totale uitgaven aan cyberbeveiligingstechnologieën met 15,8% tot 71,1 miljard dollar, terwijl de uitgaven via het kanaal met 16,1% stegen tot 64,6 miljard dollar, goed voor 91,0% van de totale markt.

In het laatste kwartaal was netwerkbeveiliging qua omzet de grootste categorie, met een groei van 8,9% tot 5,4 miljard dollar. De uitgaven voor kwetsbaarheids- en beveiligingsanalyses stegen met 18,2% tot 4,2 miljard dollar, terwijl het beheer van identiteitstoegang met 15,6% groeide tot 3,7 miljard dollar.

Gefragmenteerde markt

Volgens Canalys worden de overwegend optimistische resultaten gecompenseerd door toenemende IT-budgetbeperkingen die klanten hebben gedwongen om prioriteit te geven aan projecten, terwijl extra controlelagen de verkoopcycli verder verlengden.

De leidende leveranciers streden om positie in de zeer gefragmenteerde markt, waarin de top 12 cyberbeveiligingsleveranciers goed waren voor 47,1% van de totale uitgaven gedurende het kwartaal. Palo Alto Networks bleef de leidende leverancier in het vierde kwartaal van 2022. Fortinet liep voor op Cisco, nadat het meer van zijn orderachterstand voor firewalls voor het middensegment had verzonden. Check Point werd vierde, hoewel CrowdStrike het gat bleef dichten. Ook Okta en Microsoft boekten winst.

“Klantorganisaties bleven investeren om hun cyberweerbaarheid te verbeteren. Verkoopcycli verlengen, volwassen hardware-vernieuwingsprogramma's en prioritering van uitgaven zullen de groei in 2023 vertragen", zegt Matthew Ball, hoofdanalist bij Canalys. “Cybersecurity blijft echter een prioriteit. Secure services edge, identity access management, cloud security en modernisering van security operations centers blijven aandachtsgebieden.”

"De grootste en meest succesvolle cyberbeveiligingsleveranciers hebben de afgelopen twee jaar gebruik gemaakt van 'land and expand'-verkoopstrategieën om op te schalen en een groter deel van de totale cyberbeveiligingsuitgaven voor hun rekening te nemen", voegde Ball eraan toe. “De ontwikkeling van cyberbeveiligingsplatforms, door nieuwe functionaliteit te bouwen of te verwerven die toegankelijk is via abonnementen, heeft hen in staat gesteld nieuwe klanten met specifieke mogelijkheden binnen te halen en binnen accounts uit te breiden via add-on-modules. De mix is de afgelopen twee kwartalen meer verschoven naar expansie.” Dit plaatst de beste leveranciers van cyberbeveiliging in een sterkere positie om de economische neergang te doorstaan en te profiteren van klanten die hun leveranciersrelaties consolideren om kosten te verlagen. "Maar hierdoor zijn ook de gemiddelde dealgroottes toegenomen, wat gedeeltelijk heeft bijgedragen aan een betere controle van projecten en langere verkoopprocessen", voegde Ball eraan toe.

Noord-Amerika bleef de andere regio's in de schaduw stellen wat betreft de totale uitgaven voor cyberbeveiliging, met een groei van 16,3% tot $ 10,2 miljard in het vierde kwartaal van 2022, wat meer dan de helft van de wereldmarkt vertegenwoordigt. Cyberbeveiliging zal een belangrijk thema zijn dat wordt besproken tijdens het allereerste Canalys Forum North America van dit jaar, dat zal plaatsvinden in Palm Springs, Californië op 13-15 november 2023. In het vierde kwartaal van 2022 waren Europa, het Midden-Oosten en Afrika de op een na grootste markt voor cyberbeveiliging waar in afwachting met 12,9% was gestegen tot $ 5,9 miljard. Azië-Pacific steeg in dezelfde periode met 11,2% tot 2,7 miljard dollar en Latijns-Amerika groeide met 14,4% tot 690 miljoen dollar.

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Cloudian BW - week 11/12-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!