Martijn Kregting - 12 september 2022

Nederland nog steeds Europees kampioen zitten

Nederlandse werknemers zijn de Europese kampioenen als het gaat om zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel - 32 procent van de volwassen bevolking - meer dan 8,5 uur per dag. In andere Europese landen is dat gemiddeld 12 procent. De ICT-sector is in Nederland koploper als het gaat om langdurig zitten.

Langdurig zitten verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start vandaag (opnieuw) de nationale beweegminuut. De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ’s ochtends in ieder geval één minuut te bewegen.

Toename zituren tijdens corona

Volgens TNO nam tijdens de coronapandemie en door het thuiswerken het aantal zituren toe. Dit staat in de factsheet ‘Zitten tijdens werk 2022’. Ook uit cijfers van het RIVM en CBS blijkt dat het aantal uren dat Nederlandse werknemers gemiddeld op een doordeweekse dag zitten, is gestegen.

Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Juristen, accountants en software- en app-ontwikkelaars zijn koploper met een gemiddelde zittijd van minstens 7,5 uur per dag. Van alle sectoren scoort de ICT-sector het hoogst met een gemiddelde zittijd van 7,2 uur per tijdens het werk (1). Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Campagne tegen langdurig zitten

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte al eerder de campagne De Nationale Beweegminuut om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens werk. Dit is helaas niet te compenseren door drie keer per week te gaan sporten. Dit geldt voor zowel beeldschermwerkers als chauffeurs.

Om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens de werkdag werd in het kader van de campagne een aantal instrumenten ontwikkeld:

  • Willie Wartaal schreef het nummer ‘De Nationale Beweegminuut’ voor de campagne en maakte samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur een videoclip.
  • Werkenden kunnen een dagelijkse notificatie aan hun werkagenda toevoegen.
  • Billy de Chatbot is een whatsappdienst die werkenden aanspoort om meer te bewegen door handige tips te geven.
  • Ook kunnen bedrijven een Beweegworkshop van Olga Commandeur winnen door hun gouden tip met wat zij doen om vaker te bewegen in te zenden.
  • Op de campagnewebsite vinden werkenden verder instructievideo’s van Olga Commandeur met bewegingen, factsheets met feiten en cijfers en online communicatiemiddelen.

De Nationale Beweegminuut is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderdeel van de campagne ‘Elk halfuur, even bewegen. Zet ook de stap’.  Op de website De Nationale beweegminuut staan instructievideo’s, webinars, een toolkit en verdere informatie om je als werknemer of werkgever te helpen vaker tijdens een werkdag te bewegen. Ook kunnen werknemers zich registreren voor het beweegrecord.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!