Wouter Hoeffnagel - 14 september 2022

Rechter: Europese miljardenboete voor Google was terecht

Rechter: Europese miljardenboete voor Google was terecht image

De miljardenboete die de Europese Commissie eerder aan Google oplegde wegens machtsmisbruik op de markt voor zoekmachines is terecht opgelegd. Dit oordeelt een Europese rechter die het hoger beroep van Google tegen deze boete behandelde. Wel valt de boete met 4,125 miljard euro iets lager uit dan de boete van 4,34 miljard euro die het bedrijf initieel opgelegd kreeg.

De boete is in 2018 opgelegd. De Europese Commissie oordeelde toen dat het Amerikaanse techbedrijf zijn dominante machtspositie op de markt voor zoekmachines en mobiele besturingssystemen had misbruikt. Zo moesten fabrikanten van smartphones die Android wilden gebruiken Google als standaard zoekmachine instellen op hun apparaten. De Europese Commissie oordeelde eerder dat concurrenten hierdoor zijn benadeeld.

Hoger beroep

Google kon zich niet vinden in de rechter en stapte naar het Gerecht van de Europese Unie. Deze stelt echter de Europese Commissie in het gelijk. Het Gerecht oordeelt ook dat het bedrijf smartphonefabrikanten betaalde om voor het voorinstalleren van Google Search. Fabrikanten mochten daarnaast geen aangepaste versies van Android die niet door Google zijn goedgekeurd installeren op hun smartphones.

In een reactie meldt een woordvoerder van Google aan NU.nl teleurgesteld te zijn in de beslissing. "Android heeft voor iedereen meer keuze gecreëerd, niet minder. Het ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en de rest van de wereld", zegt de woordvoerder. 

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!