Wouter Hoeffnagel - 28 september 2022

Digitale identiteit wallet gaat gegevens uit BRP omvatten

Digitale identiteit wallet gaat gegevens uit BRP omvatten image

De digitale identiteit wallet waar staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitale Zaken aan werkt gaat gebruik maken van gegevens uit de Basisregistratie Personen. Burgers kunnen zelf kiezen of zij hun BRP-gegevens in deze wallet willen plaatsen.

Dit maakt de staatssecretaris bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris meldt dat de wallet burgers meer regie moet geven over hun digitale leven. "Bij de ontwikkeling van deze wallet bestaat een sterke relatie met reeds bestaande registraties zoals de BRP. Het ligt daarbij voor de hand dat de BRP de bron zal zijn voor de gegevens in de wallet", schrijft Van Huffelen aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris benadrukt dat BRP-gegevens alleen in de wallet worden opgenomen indien de burger hiervoor zelf kiest. Het lijkt dan ook te gaan om een opt-in systeem.

Onnodige gegevensverwerkingen voorkomen

Ook wil Van Huffelen experimenteren met een nieuwe werkwijze voor de BRP om volgens het AVG-beginsel van dataminimalisatie onnodige gegevensverwerkingen te voorkomen. Dat betekent onder meer dat de BRP gaat werken met informatievragen en -antwoorden, in plaats van het verstrekken van een set gegevens. Dit betekent in de praktijk dat een gebruiker de BRP kan bevragen om bijvoorbeeld antwoord te krijgen op de vraag of iemand ouder is dan 18 jaar, in plaats van de geboortedatum op te vragen om dit zelf te controleren.

Ook wil Van Huffelen het voor burgers makkelijker maken gegevens in de BRP in te zien, te corrigeren en te gebruiken. De BRP moet daarnaast voor iedereen beschikbaar zijn. "Registratie van persoonsgegevens in de BRP of aanpassingen daarin mogen niet leiden tot situaties waarbij burgers in de knel komen", aldus Van Huffelen. Zo moet het voor burgers mogelijk worden digitaal op te vragen welke overheids- of opsporingsinstantie op welk moment gegevens over hun uit de BRP hebben opgevraagd.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!