Floris Hulshoff Pol - 02 oktober 2022

Google trekt stekker uit streamingdienst voor games Stadia

Google trekt stekker uit streamingdienst voor games Stadia image

Google trekt de stekker uit Stadia, zijn streamingdienst voor games. De dienst kon bijna drie jaar na de lancering nog niet het verhoopte aantal gamers lokken, zegt het bedrijf.

Stadia was een poging van Google om in concurrentie te gaan met consoles als Playstation en Xbox. Via Stadia speelden gamers via de cloud op hun smartphone of televisie. Stadia is in maart 2019 aangekondigd. Op dat moment was cloud gaming wel nog een technologisch innovatie, maar tot grootschalige adoptie kwam het nooit.

Google-gamestudio eerder gesloten

Sinds de eigen Google-gamestudio vorig jaar de deuren sloot was het eigenlijk al duidelijk dat de toekomst van Stadia niet positief oogde. Geruchten over het naderende einde van Stadia doken herhaaldelijk op, zeker nadat Google zelf ook al aangaf dat de toekomst van Stadia vooral in white-label partnerships lag.

Abonnees kunnen hun aangekochte en geclaimde games spelen tot 18 januari, maar daarna is het definitief gedaan met Stadia. Wie de Stadia-hardware (controller en Chromecast) kocht via de Google Store, zal een terugbetaling krijgen. Ook de aangekochte games belooft Google volledig terug te betalen, al is het nog even wachten op extra uitleg over de te volgen procedure.

Technologie elders inzetten

Google geeft verder in een blogpost aan dat het nog mogelijkheden ziet om de technologie achter Stadia elders in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld bij videoplatform YouTube, de appwinkel Google Play of bij projecten met augmented reality. Maar Stadia als merk krijgt dus wel een plaats in het ondertussen al goed gevulde Google-kerkhof.

In samenwerking met Data News

SLTN Vierkant Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!