Teus Molenaar - 30 september 2022

Panduit zorgt voor fundament moderne werkplek

Panduit zorgt voor fundament moderne werkplek image

Om nieuw personeel aan te trekken, moet je zorgen voor een werkplek die voorzien is van de modernste snufjes. Een werkplek die het mogelijk maakt eenvoudig met anderen te werken. “Dan moet je de juiste bekabeling hebben. Ook bijvoorbeeld om doelmatiger met energie om te gaan”, meent Karel Verplaetsen, Technical Systems Engineer bij Panduit Benelux.

Er spelen in het land tal van ontwikkelingen. Denk aan de nijpende personeelstekorten in vrijwel alle sectoren, aan de energietransitie die een scherpe wending heeft gekregen door de sterk gestegen gasprijs, denk aan Generatie G (GenG) die niet een leeftijdsgroep duidt, maar een groep met eigenschappen Global en Generous, denk aan het hybride werken, denk aan de woningnood; denk aan vergrijzing en toenemend beroep op thuiszorg. Je zou het niet meteen verwachten, maar met al die onderwerpen heeft gestructureerde bekabeling te maken.

Neem Generatie G; de generatie jongeren die klaar staat om hun passies, hun talenten en hun vrijgevigheid vrijwillig in te zetten. Deze jongeren zijn ‘sociaal’ opgegroeid en ‘digitaal’ volwassen geworden. “Vooral in en rond Amsterdam gaat het om jongeren die eisen stellen aan hun werkomgeving. Ze willen weten welke faciliteiten er zijn om met collega’s, partners en klanten samen te werken in een stimulerende omgeving. Vooral start-ups weten met hun voorzieningen jong talent aan te trekken”, weet Verplaetsen.

Zo’n voorziening is een ‘touchless meeting room’: die wordt aangestuurd door slimme technologieën die hosts en deelnemers in staat stellen de vergaderomstandigheden te regelen via slimme apparaten en digitale interfaces. Deze innovatieve vergaderruimtes verbeteren de manier waarop organisaties met elkaar in contact komen, communiceren en ideeën uitwisselen.

Video
De technische specialist vertelt dat video over de IT-infrastructuur ook zo’n voorziening is. Audio-visueel bewegend beeld over IP. “Vooral in een bedrijf waar hybride werkplekken zijn, waar dus veel mensen thuis of in een verzamelgebouw werken, bestaat bij de CEO bijvoorbeeld de behoefte om videoboodschappen rond te sturen. Ook online vergaderingen of beeldgesprekken stellen zo hun eisen aan de gestructureerde bekabeling.”

Om die reden heeft Panduit, zo vertelt hij, in 2019 AV-fabrikant Atlona overgenomen. Dit bedrijf ontwerpt en ontwikkelt producten voor een reeks van commerciële en residentiële AV- en IT-markten wereldwijd, waaronder onderwijs, bedrijfsleven, overheid, entertainment en gezondheidszorg. De productcategorieën van Atlona omvatten AV-netwerken, signaaldistributie, draadloze samenwerking en AV-systeemautomatisering.

De moderne toepassingen vragen een andere topologie van de onderliggende infrastructuur. Die mag dan ook geen sluitpost zijn bij het ontwerp, maar moet juist een degelijke basis vormen; flexibel genoeg om toekomstige ontwikkelingen een plek te kunnen geven.
Video speelt ook een rol bij onderwijs op afstand en bij doktersadvies via beeldcommunicatie bijvoorbeeld.

Temperatuur
Alle nieuwe toepassingen over IP-kabels zorgen ervoor dat de temperatuur in de kabels kan oplopen. Bij nieuwe toepassingen, en dan denken we niet enkel meer aan telefonie, maar ook aan de bediening van apparatuur en licht. “Er komt een explosie van IoT-apparaten. Zeker in de smart buildings. Power over Ethernet (PoE) wordt een massaproduct, een commodity. Signalen sturen voor bijvoorbeeld de toegangscontrole en led-verlichting over datakabels. Dat stelt eisen aan de bekabeling, zeker tot 90 W. Je moet dan al gauw denken aan de nieuwe Cat 6A kabels die tot 10 Gig aankunnen en beter bestand zijn tegen warmtestijgingen. Wij kunnen met onze Vari-MaTriX kabelbundels de warmtestijging beperken met vijftien graden Celsius ten opzichte van een klassieke Cat 6A kabel.”, vertelt Verplaetsen.

Alles moet met elkaar verbonden kunnen zijn, daarom gebruikt Atlona standaard elementen zoals HDMI en USB-C, zodat koppelingen met niet-Atlona apparatuur mogelijk zijn.

Binnen een gebouw is koper vaak het geleidende medium, maar tussen gebouwen en om langere afstanden te overbruggen domineert glasvezel. Om die reden onderzoekt Panduit de mogelijkheid van Power over Fibre en hybride glasvezeloplossingen. “Daar zal zeker behoefte aan komen.”

Energiebesparing
Met een opwarmend klimaat – en de oorlog in Oekraïne – is energiebesparing een belangrijk agendapunt voor de CFO. Een IT-afdeling, samenwerkend met de facilitaire dienst, die de energiekosten in de hand weet te houden, krijgt een pluim van de financieel directeur.

Gestructureerde bekabeling die warmte binnen de perken weet te houden, is dan een voorwaarde. Want wat niet te warm wordt, hoef je niet te koelen. Dat scheelt energie. “En ook CO2-uitstoot. Dat past weer in het streven van veel organisaties om klimaatneutraal te werken.”

De overgang naar ledverlichting past bij dit onderwerp. “Gartner heeft becijferd dat ledverlichting een besparing van negentig procent kan opleveren”, zegt Verplaetsen. Die besparing komt niet alleen doordat leds minder stroom verbruiken dan bijvoorbeeld halogeen. “Het zit hem ook in de intelligentie. Armaturen zitten vol sensoren. Als niemand in een ruimte is, gaat het licht automatisch uit bijvoorbeeld. Al die signalen gaan natuurlijk ook over het bekabelde netwerk. Daar moet je bij het ontwerp rekening mee houden.”

Beheer
Een extra voordeel van gestructureerde bekabeling en PoE is het centrale beheer ervan. Moest je vroeger heel diep nadenken als je bewegend beeld via het netwerk wilde sturen; in de moderne netwerken is het een fluitje van een cent. ‘Any to Any’ is niet meer iets dat de IT-afdeling hoofdbrekens kost.

“System integrators met wie wij samenwerken, weten hoe ze dergelijke netwerken moeten configureren. Wij trainen ze natuurlijk ook. Er is veel vraag naar onze trainingen. Zij leren ze waar ze rekening mee moeten houden bij het ontwerp en om een goed beheer in te richten. Waar nodig springen wij zelf bij.”

_______________________________________________________________________________________________

Innovatief
De industriële elektriciteits- en netwerkinfrastructuur van Panduit zorgt voor slimme, schaalbare en efficiënte connectiviteitsoplossingen, aldus Rob Sanders, senior business manager Benelux en DACH bij Panduit “Wij zijn een familiebedrijf dat internationaal opereert. Opgericht in 1955 door Jack E. Caveney die de “PanDuct” kabelgoot uitvond in zijn garage. Hoewel de wereld sindsdien drastisch is veranderd, zijn onze geest van ontdekking en onze ‘can-do’ houding gebleven. Door te kiezen voor innovatie in plaats van imitatie, blijven wij toonaangevende fysieke elektrische en netwerk infrastructuuroplossingen creëren voor een breed spectrum van zakelijke omgevingen.”

Panduit heeft strategische samenwerkingen met toonaangevende bedrijven als Cisco, Signify, Rockwell Automation en Prysmian.

Auteur: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!