Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2022

Gartner: Uitgaven aan security & risicomanagement groeit komend jaar

De wereldwijde uitgaven aan security & risicomanagement groeit naar verwachting met 11,3% in 2023. Drie factoren zijn van invloed op de groeiende investeringen in beveiliging. Het gaat daarbij de toename van extern en hybride werk, de overgang van virtual private networks (VPN's) naar zero trust network access (ZTNA) en de verschuiving naar cloudgebaseerde leveringsmodellen.

Dit meldt marktonderzoeker Gartner. "De pandemie versnelde hybride werk en de verschuiving naar de cloud, en daagde de CISO uit om een steeds meer gedistribueerde onderneming te beveiligen", zegt Ruggero Contu, Senior Director Analyst bij Gartner. “De moderne CISO moet zich richten op een groeiend aanvalsoppervlak dat wordt gecreëerd door digitale transformatie-initiatieven zoals cloudadoptie, IT/OT-IoT-convergentie, werken op afstand en infrastructuurintegratie van derden. De vraag naar technologieën en diensten zoals cloudbeveiliging, applicatiebeveiliging, ZTNA en dreigingsinformatie is toegenomen om nieuwe kwetsbaarheden en risico's die voortvloeien uit deze blootstelling aan te pakken."

Uitgaven aan security groeien

De uitgaven van eindgebruikers aan producten en diensten voor informatiebeveiliging en risicobeheer groeien naar verwachting met 11,3% tot meer dan $ 188,3 miljard in 2023. Cloudbeveiliging is de categorie die in de komende twee jaar de sterkste groei doormaakt, voorspelt Gartner. Naarmate organisaties zich meer richten op ESG, risico van derden en zowel security- als privacyrisico's voorspelt Gartner dat de markt voor geïntegreerd risicobeheer tot 2024 een groei met dubbele cijfers laat zien, totdat een toegenomen concurrentie resulteert in goedkopere oplossingen.

Beveiligingsdiensten waaronder consulting, hardwareondersteuning, implementatie en uitbestede diensten vormen de grootste uitgavencategorie, met een totaal van $ 71,7 miljard in 2022 en naar verwachting $ 76,5 miljard in 2023 (zie tabel 1).

Werken op afstand blijft investeringen stimuleren

De vraag naar technologieën die een veilige externe en hybride werkomgeving mogelijk maken, blijft na 2022 toenemen. Terwijl organisaties veilige thuiswerkomgevingen willen creëren, onderzoeken ze oplossingen die snel rendement op hun investering bieden. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar technologieën zoals webapplicatie-firewalls, toegangsbeheer, eindpuntbeschermingsplatform en beveiligde webgateway in ieder geval dit jaar nog toe.

De opkomst van Zero Trust netwerktoegang

ZTNA is het snelst groeiende segment in netwerkbeveiliging en groeit naar verwachting met 36% in 2022 en 31% in 2023, gedreven door de toegenomen vraag naar zero trust-bescherming voor externe werknemers en het verminderen van de afhankelijkheid van organisaties van VPN's voor veilige toegang. Naarmate organisaties vertrouwd raken met ZTNA is er een groeiende trend om het niet alleen te gebruiken voor gevallen van werken op afstand, maar ook voor werknemers op kantoor.

Gartner voorspelt dat tegen 2025 ten minste 70% van de nieuwe implementaties voor externe toegang voornamelijk door ZTNA worden bediend tegen minder dan 10% eind 2021. Dit in tegenstelling tot VPN-services.

Overschakelen naar cloudgebaseerde leveringsmodellen

Door multicloud-omgevingen worden organisaties geconfronteerd met verhoogde beveiligingsrisico's en de complexiteit van het bedienen en beheren van meerdere technologieën. Gartner-analisten verwachten dat dit leidt tot een verschuiving in de richting van cloudbeveiliging en dat het marktaandeel van cloud-native oplossingen groeit.

De gecombineerde markt voor cloud security access brokers en het beschermingsplatformen voor cloudworkloads groeit naar verwachting met 26,8% tot $ 6,7 miljard in 2023. De vraag naar cloudgebaseerde detectie- en responsoplossingen, zoals eindpuntdetectie en respons en beheerde detectie en respons, neemt naar verwachting eveneens toe de komende jaren.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in 'Forecast Analysis: Information Security and Risk Management, Worldwide' en 'Forecast: Information Security and Risk Management, Worldwide, 2020-2026, 3Q22 Update'. Lees meer over de topprioriteiten voor beveiligingsleiders in 2022 in het gratis Gartner e-boek 2022 Leadership Vision for Security & Risk Management Leaders.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!