Martijn Kregting - 19 oktober 2022

Gartner komt met top10 strategische technologietrends

Gartner heeft haar top-10 10 strategische technologietrends bekend gemaakt die organisaties in 2023 moeten verkennen. Deze trends zijn opgebouwd rond drie thema's - optimaliseren, schalen en pionieren - waar technologieën organisaties kunnen helpen de veerkracht, operaties of vertrouwen te optimaliseren, verticale oplossingen en productlevering op te schalen en te pionieren met nieuwe vormen van betrokkenheid, versnelde reacties of kansen.

"Om de financiële positie van hun organisatie in tijden van economische turbulentie te verbeteren, moeten CIO's en IT-managers verder kijken dan kostenbesparingen naar nieuwe vormen van operationele uitmuntendheid en tegelijkertijd de digitale transformatie blijven versnellen", meent Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst bij Gartner. De belangrijkste strategische technologietrends van dit jaar benadrukken die trends die de komende vijf tot tien jaar voor aanzienlijke verstoringen en kansen zullen zorgen.

Haar collega David Groombridge, eveneens Distinguished VP Analyst, benadrukt dat de drie genoemde thema's worden beïnvloed door verwachtingen en regelgeving op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), wat zich vertaalt in de gedeelde verantwoordelijkheid om duurzame technologieën toe te passen. Elke technologie-investering moet worden verrekend met de impact op het milieu, rekening houdend met toekomstige generaties. ‘Sustainable by default’ als doelstelling vereist duurzame technologie."

De belangrijkste strategische technologietrends voor 2023 zijn:

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een onderdeel van alle strategische technologietrends voor 2023. In een recent onderzoek van Gartner meldden CEO's dat ecologische en sociale veranderingen nu een top drie prioriteit zijn voor investeerders, na winst en omzet. Dit betekent dat leidinggevenden meer moeten investeren in innovatieve oplossingen die zijn ontworpen om aan de ESG-vraag te voldoen om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Om dit te doen, hebben organisaties een nieuw duurzaam technologisch raamwerk nodig dat de energie- en materiaalefficiëntie van IT-services verhoogt, bedrijfsduurzaamheid mogelijk maakt door middel van technologieën zoals traceerbaarheid, analyse, hernieuwbare energie en AI, en IT-oplossingen implementeert om klanten te helpen hun eigen duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Pionieren

Metaverse

Gartner definieert een metaverse als een collectieve virtuele 3D gedeelde ruimte, gecreëerd door de convergentie van virtueel verbeterde fysieke en digitale realiteit. Een metaverse is persistent en biedt verbeterde meeslepende ervaringen.

Gartner verwacht dat een complete metaverse apparaatonafhankelijk zal zijn en niet in het bezit zal zijn van één enkele leverancier. Het zal een virtuele economie van zichzelf hebben, mogelijk gemaakt door digitale valuta en non-fungible tokens (NFT's). Gartner voorspelt dat tegen 2027 meer dan 40 procent van de grote organisaties wereldwijd een combinatie van Web3, AR-cloud en digital twins zal gebruiken in op metaverse gebaseerde projecten die gericht zijn op het verhogen van de omzet.

Superapps

Een superapp combineert de features van een app, een platform en een ecosysteem in één applicatie. Het heeft niet alleen zijn eigen set functionaliteiten, maar het biedt ook een platform voor derden om hun eigen mini-apps te ontwikkelen en te publiceren. Gartner voorspelt dat tegen 2027 meer dan 50 procent van de wereldbevolking dagelijks actieve gebruikers van meerdere superapps zal zijn.

"Hoewel de meeste voorbeelden van superapps mobiele apps zijn, kan het concept ook worden toegepast op desktopclient-applicaties, zoals Microsoft Teams en Slack, waarbij de sleutel is dat een superapp meerdere apps kan consolideren en vervangen voor gebruik door klanten of medewerkers", licht Karamouzis toe.

Adaptieve AI

Adaptieve AI-systemen zijn bedoeld om modellen continu te hertrainen en te leren binnen runtime- en ontwikkelomgevingen op basis van nieuwe gegevens om zich snel aan te passen aan veranderingen in reële omstandigheden die tijdens de initiële ontwikkeling niet waren voorzien of beschikbaar waren. Ze gebruiken realtime feedback om hun leerproces dynamisch te veranderen en doelen aan te passen. Dit maakt ze geschikt voor operaties waar snelle veranderingen in de externe omgeving of veranderende bedrijfsdoelen een geoptimaliseerde reactie vereisen.

Optimaliseren

Digitaal immuunsysteem

76 procent van de teams die verantwoordelijk zijn voor digitale producten, is nu ook verantwoordelijk voor het genereren van inkomsten. CIO's zijn op zoek naar nieuwe werkwijzen en benaderingen die hun teams kunnen toepassen om die hoge bedrijfswaarde te leveren, risico's te verminderen en de klanttevredenheid te vergroten. Een digitaal immuunsysteem biedt zo'n stappenplan.

Digitale immuniteit combineert datagedreven inzicht in operaties, geautomatiseerd en extreem testen, geautomatiseerde incidentoplossing, software-engineering binnen IT-operaties en beveiliging in de supply chain van applicaties om de veerkracht en stabiliteit van systemen te vergroten. Gartner voorspelt dat organisaties die investeren in het opbouwen van digitale immuniteit tegen 2025 de uitvaltijd van het systeem tot 80 procent zullen verminderen - en dat vertaalt zich direct in hogere inkomsten.

Toegepaste waarneembaarheid

Waarneembare gegevens weerspiegelen de gedigitaliseerde artefacten, zoals logboeken, sporen, API-aanroepen, verblijfstijd, downloads en bestandsoverdrachten, die verschijnen wanneer een belanghebbende actie onderneemt. Toegepaste waarneembaarheid voedt deze waarneembare artefacten terug in een sterk georkestreerde en geïntegreerde benadering om organisatorische besluitvorming te versnellen.

"Toegepaste waarneembaarheid stelt organisaties in staat hun data-artefacten te exploiteren voor concurrentievoordeel", stelt Karamouzis. “Het is krachtig omdat het het strategische belang van de juiste gegevens op het juiste moment verhoogt voor snelle actie op basis van bevestigde acties van belanghebbenden, in plaats van intenties. Wanneer strategisch gepland en succesvol uitgevoerd, is toegepaste waarneembaarheid de krachtigste bron van datagestuurde besluitvorming.”

AI-vertrouwens-, risico- en beveiligingsbeheer

Veel organisaties zijn niet goed voorbereid om AI-risico's te beheersen. Uit een Gartner-enquête in de VS, het VK en Duitsland bleek dat 41 procent van de organisaties een AI-privacy-inbreuk of beveiligingsincident had meegemaakt. Uit hetzelfde onderzoek bleek echter dat organisaties die AI-risico's, privacy en beveiliging actief beheerden, verbeterde AI-projectresultaten behaalden. Meer van hun AI-projecten gingen van proof-of-concept-status naar productie en bereikten meer bedrijfswaarde dan AI-projecten in organisaties die deze functies niet actief beheerden.

Organisaties moeten nieuwe mogelijkheden implementeren om de betrouwbaarheid, betrouwbaarheid, beveiliging en gegevensbescherming van modellen te waarborgen. AI trust, risk and security management (TRiSM) vereist dat deelnemers uit verschillende business units samenwerken om nieuwe maatregelen te implementeren.

Schaal

Industrie-cloudplatforms

Branche-cloudplatforms bieden een combinatie van SaaS, platform-as-a-service (PaaS) en infrastructuur-as-a-service (IaaS) en bieden branchespecifieke sets van modulaire mogelijkheden ter ondersteuning van specifieke zakelijke gebruiksscenario's in de branche. Bedrijven kunnen de verpakte mogelijkheden van industriële cloudplatforms gebruiken als bouwstenen om unieke en onderscheidende digitale bedrijfsinitiatieven samen te stellen, flexibiliteit, innovatie en kortere time-to-market te bieden, terwijl lock-in wordt vermeden.

Gartner voorspelt dat tegen 2027 meer dan 50 procent van de organisaties cloudplatforms in de branche zal gebruiken om hun zakelijke initiatieven te versnellen.

Platformtechniek

Platformengineering is de discipline van het bouwen en exploiteren van interne selfservice-ontwikkelaarsplatforms voor softwarelevering en levenscyclusbeheer. Het doel van platformengineering is om de ontwikkelaarservaring te optimaliseren en de levering van klantwaarde door productteams te versnellen.

Gartner verwacht dat 80 procent van de software-engineeringorganisaties tegen 2026 platformteams zullen opzetten en dat 75% daarvan selfserviceportals voor ontwikkelaars zal omvatten.

Draadloze waarderealisatie

Hoewel geen enkele technologie zal domineren, zullen bedrijven een spectrum van draadloze oplossingen gebruiken om in alle omgevingen te voorzien, van wifi op kantoor tot diensten voor mobiele apparaten, tot energiezuinige diensten en zelfs radioconnectiviteit. Gartner voorziet dat in 2025 60 procent van de organisaties vijf of meer draadloze technologieën tegelijk zal gebruiken.

Naarmate netwerken verder gaan dan pure connectiviteit, zullen ze inzicht verschaffen met behulp van ingebouwde analyse en zullen energiezuinige systemen energie rechtstreeks uit het netwerk halen. Dit betekent dat het netwerk een bron van directe bedrijfswaarde wordt.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!