Martijn Kregting - 19 oktober 2022

Driekwart werkende Nederlanders gebruikt zakelijke laptop ook privé

Bijna driekwart (74%) van alle werkende Nederlanders gebruikt soms de zakelijke laptop voor persoonlijke doeleinden. Verder gebruikt bijna de helft hun zakelijke smartphone voor niet werk-gerelateerde zaken. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.038 volwassen Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard.

Mannen gebruiken zakelijke devices vaker voor privé-doeleinden dan vrouwen. Zo heeft 77 procent van de mannelijke respondenten zijn werklaptop wel eens gebruikt voor privédoeleinden zoals het bekijken van films, het boeken van vakanties of online shoppen. Daarnaast gebruikt ruim de helft zijn zakelijke telefoon voor privébelletjes en -appjes.

Werk en privé lopen door elkaar

Een reden voor het groeiend privé-gebruik van zakelijke devices is dat het kantoor- en privé-leven mede door thuiswerken steeds meer door elkaar heen lopen in een steeds digitaler wordende omgeving. Volgens VPN-diensten brengt dit ook risico's met zich mee. Wie bijvoorbeeld door het online streamen van films virussen of hackers binnenlaat op de zakelijke laptop, loopt het risico dat bedrijfsgevoelige data in verkeerde handen komen.

Dat een aanzienlijk deel van de werkenden hun zakelijke apparaten niet alleen voor werk gebruikt, lijkt ook invloed te hebben op de zorgvuldigheid waarmee ze met hun gegevens omgaan. Zo gebruikt twee vijfde van de respondenten wel eens hun werk e-mail voor privédoeleinden. Vooral dertigers (48%) maken zich hier schuldig aan, vijftigers doen dit het minst (39%).

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat de helft van de ondervraagden hun privémail soms gebruiken voor werk-gerelateerde zaken. Maar wanneer werk- en privémails door elkaar gaan lopen, kan het overzicht verdwijnen. "Het lijkt misschien onschuldig, maar voor je het weet deel je per ongeluk gevoelige informatie met je privékringen, of andersom", stelt Anna Braun van VPNdiensten.nl. "Bovendien heb je niet voor niets twee emailadressen, het scheelt gedoe als je hier op de juiste manier gebruik van maakt.”

Werknemers staan nooit 'uit'

De groeiende digitale overlap tussen werk en privé zorgt er verder voor dat een groot deel van werkend Nederland nooit 'uit' staat. 62 procent van de respondenten stelt dat zij buiten werktijd voor werk worden benaderd op hun privémail- of telefoonnummer. Dit overkomt dertigers (68%) het meest en vijftigers (54%) het minst. Omgekeerd appen, bellen of mailen twee op de vijf respondenten hun zakelijke contacten ook weleens privé.

Braun hierover: “Veel werkenden zullen zich hierin herkennen. Je neemt met goede bedoelingen je privételefoon op om je collega te helpen maar als gevolg word je daarna regelmatig in je vrije tijd lastiggevallen. Dat kan onnodige stress opleveren. Wees er daarom scherp op en draag hier zelf ook niet aan bij, door je collega’s en klanten alleen via zakelijke kanalen en tijdens werkuren te benaderen.”

Meer informatie is hier beschikbaar.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!