Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2022

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen komend jaar met ruim vijf procent

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen komend jaar met ruim vijf procent image

De wereldwijde IT-uitgaven stijgen komend jaar met 5,1% ten opzichte van 2022, voorspelt Gartner. De marktonderzoeker verwacht dat de totale IT-uitgaven in 2023 uitkomen op 4,6 biljoen dollar, ondanks de economische onrust.
 
"De IT-uitgaven van ondernemingen zijn recessiebestendig, aangezien CEO's en CFO's, in plaats van te snijden in IT-budgetten, de uitgaven voor digitale bedrijfsinitiatieven verhogen", zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Economische turbulentie verandert de context voor technologie-investeringen waardoor de uitgaven in sommige gebieden toenemen en de dalingen in andere versnellen, maar het heeft naar verwachting geen wezenlijke invloed op het algehele niveau van de uitgaven voor bedrijfstechnologie.

Inflatie vermindert koopkracht

“In bijna elk land ter wereld heeft de inflatie echter de koopkracht van de consument verminderd. De koopkracht van consumenten is dusdanig verminderd dat veel consumenten de aankoop van apparaten in 2022 uitstellen tot 2023, waardoor de uitgaven aan apparaten in 2022 met 8,4% en in 2023 met 0,6% zijn gedaald.”
 
Welke technologieën worden onderhouden versus welke technologieën de business drijven blijkt duidelijk uit hun verwachte groeipercentages in 2023. Er zijn voldoende uitgaven binnen datacentermarkten om bestaande on-premises datacenters te onderhouden. Nieuwe uitgaven blijven echter naar cloudopties verschuiven, zoals blijkt uit de verwachte groei van 11,3% voor software-uitgaven in 2023 (zie tabel 1).

gartner-it-investeringen-2021-2023.png

Efficiëntiegedreven digitale investeringen beschermen

In een neergaande of verslechterende economie vraagt conventionele wijsheid om een kostenverlaging, ook als het gaat om IT-kosten. Uit een Gartner-enquête van juli 2022 onder meer dan 200 CFO's blijkt echter dat 69% van plan is hun uitgaven aan digitale technologieën juist te verhogen. Uit de Gartner CIO en Technology Executive Survey van 2023 bleek onlangs nog dat CIO's de taak krijgen om de time-to-value van digitale investeringen te versnellen.
 
"Bedrijven gebruiken digitale technologie voornamelijk om hun inkomstenstroom te hervormen, nieuwe producten en diensten toe te voegen, de cashflow van bestaande producten en diensten te veranderen en de waardepropositie van bestaande producten en diensten te veranderen", aldus Lovelock. “Deze trend voedt de verschuiving van het kopen van technologie naar het bouwen, samenstellen en assembleren van technologie om te voldoen aan specifieke zakelijke drijfveren. Deze verschuiving is van fundamenteel belang voor de groei van cloud over on-premises voor nieuwe IT-uitgaven.
 
"Omdat organisaties echter ook operationele efficiëntie, kostenbesparingen en/of kostenvermijding willen realiseren tijdens de huidige economische onzekerheid, worden meer traditionele backoffice- en operationele behoeften van afdelingen buiten IT toegevoegd aan de lijst met digitale transformatieprojecten."

Meer informatie

Een meer gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar "IT Spend Forecast, 3Q22: Is IT Spending Recession Proof?" Lees daarnaast meer over de topprioriteiten voor CIO's in 2022 in het gratis Gartner e-book '2022 Leadership Vision for Chief Information Officers'. Gartner publiceert zijn EMEA IT-uitgavenvooruitzichten voor 2023 tijdens Gartner IT Symposium/Xpo 2022, dat van 7 tot 10 november plaatsvindt in in Barcelona.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!