Floris Hulshoff Pol - 25 oktober 2022

Russische IT-specialisten ondersteunen terreur raket aanvallen op Oekraïne

Russische IT-specialisten ondersteunen terreur raket aanvallen op Oekraïne image

Bellingcat en zijn onderzoekspartners The Insider en Der Spiegel hebben een ontdekking gedaan van een tot nu toe geheime groep van tientallen Russische militaire ingenieurs die nauw zijn betrokken achter de terreur raket aanvallen op Oekraïne. Zij hebben vaak een educatieve en professionele achtergrond in het programmeren van raketten die worden afgevuurd op op Oekraïense burger- en infrastructuur doelen. Hierbij komen veel burgers om en wordt er voor miljarden euro's aan schade aangericht. Deze terreur raket aanvallen worden gecoördineerd vanuit Moskou en St.Petersburg.

De drie soorten Russische raketten die dit team begeleidt zijn: Kalibr (vanuit zee gelanceerd), R-500 (ook bekend als 9?728, voor Iskander-systemen, (grond) gelanceerd) en Kh-101 (vanuit in de lucht gelanceerd).

Bellingcat meldt: "Uit telefonische metadata blijkt dat de contacten tussen deze personen en hun superieuren sterk zijn toegenomen kort voor veel van de uiterst nauwkeurige Russische kruisrakettenaanvallen waarbij honderden doden zijn gevallen en miljoenen mensen in Oekraïne geen toegang meer hebben tot elektriciteit en verwarming. De groep, die werkt vanuit twee locaties – een op het hoofdkantoor van het Ministerie van Defensie in Moskou en een andere op het hoofdkwartier van de Admiraliteit in St. Petersburg – is diep begraven in het enorme “Hoofdcomputercentrum van de Generale Staf” (Main Computation Centre of the General Staff) van de Russische strijdkrachten, vaak afgekort als GVC." GVC verleent IT services en automation voot het Russisch leger.

De meeste leden die door Bellingcat en partners worden geïdentificeerd, zijn jonge mannen en vrouwen, waaronder een man-en-vrouw-echtpaar, velen met een IT- en zelfs computerspelachtergrond. Het team staat onder leiding van een zekere commandant Igor Bagnyuk. Er is een groepsfoto uit 2013 van dit team im Moskou. Er is ook een portretfoto van Banyuk gepubliceerd.

"Sommigen werkten ook in het Russische militaire commandocentrum in Damascus in de periode tussen 2016 en 2021, een periode waarin Rusland kruisraketten in Syrië plaatste. Anderen zijn ontvangers van verschillende militaire onderscheidingen, onder meer van de Russische president Vladimir Poetin", aldus Bellingcat.

Lees het hele artikel en de profielen van de Russische IT specialisten: The Remote Control Killers Behind Russia’s Cruise Missile Strikes on Ukraine

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!