Wouter Hoeffnagel - 06 november 2022

XS4ALL-websites van Koninklijke Bibliotheek worden Unesco-werelderfgoed

XS4ALL-websites van Koninklijke Bibliotheek worden Unesco-werelderfgoed image

De digitale collectie met websites van XS4ALL waarover de Koninklijke Bibliotheek beschikt wordt documentair Unesco-werelderfgoed. Hiermee is het de eerste webcollectie ter wereld die deze status krijgt.

De Koninklijke Bibliotheek noemt de sites van XS4ALL bijzonder. "Ze werden namelijk gemaakt door mensen zelf, over onderwerpen die zij belangrijk vonden, in een tijd waarin sociale media nog niet bestond en deze manier van publiceren nog helemaal nieuw was. Zo kregen ook voor het eerst in de geschiedenis groepen als kinderen, mensen met een handicap en met andere etnische, culturele of seksuele achtergronden een platform. Zij konden nu zonder tussenkomst van overheden, redacties of uitgevers hun boodschap verspreiden. Hierdoor zijn de sites unieke geschiedenisbronnen", schrijft de Koninklijke Bibliotheek op zijn website.

De XS4ALL-collectie is de eerste van oorsprong digitale collectie in het Memory of the World-register. Dit programma is bedoeld om erfgoed te beschermen. Denk hierbij aan archieven, belangrijke documenten en collecties van bibliotheken. De collectie is in te zien in de leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek. De beschrijving van de collectie is hier inzichtelijk.

SLTN Vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!