Wouter Hoeffnagel - 09 november 2022

Gartner: IT-investeringen in EMEA-regio stijgen komend jaar

De IT-uitgaven in EMEA bedragen in 2023 naar verwachting $ 1,3 biljoen, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Dit komt neer op een stijging van 3,7% ten opzichte van 2022. Van de meest volwassen markten in West-Europa - Duitsland, Frankrijk en het VK - maken de IT-uitgaven in het VK naar verwachting de grootste groei in 2023 met een stijging van 5,2% op jaarbasis.
 
Gartner-analisten bespraken macro-economische en IT-trends die van invloed zijn op de IT-markt in EMEA tijdens Gartner IT Symposium/Xpo. "In turbulente tijden aarzelen CIO's om nieuwe contracten te ondertekenen, zich in te zetten voor langetermijninitiatieven of nieuwe technologiepartners aan te nemen", zegt John Lovelock, Distinguished Vice President Analyst bij Gartner. "Enterprise IT-budgetten staan niet centraal in deze aarzeling, en bedrijven in EMEA verhogen hun IT-budgetten in 2023."

Balans vinden

EMEA CIO's staan echter voor de uitdaging een evenwichtsoefening uit te voeren met hun IT-budget. "Ze gebruiken bijvoorbeeld digitale technologie gebruiken om andere afdelingen te helpen bij het realiseren van operationele efficiëntie en kostenbesparingen en het inzetten van digitale technologie om de waardepropositie, omzet en klantinteracties van hun bedrijf te transformeren", aldus Lovelock.
 
Na een verwachte daling in alle segmenten in 2022, herstellen de uitgaven voor bedrijfssoftware naar verwachting sneller dan de andere segmenten met een voorspelde stijging van 8,6% in 2023 (zie tabel 1).

gartner-it-investeringen-2023.png

Transformatie en efficiëntie

Uitgaven voor cloudsoftware zijn naar verwachting gericht op transformatie en efficiëntie. EMEA CIO's hanteren een cloud-first beleid voor nieuwe initiatieven, zoals packaged business capabilities (PBC's) en datagrids. De huidige on-premises omgevingen blijven hierbij behouden De uitgaven voor openbare cloudservices in EMEA groeien naar verwachting van $ 111 miljard in 2022 tot $ 131 miljard in 2023, een stijging van 18,2% op jaarbasis. De uitgaven voor cloudsoftware vertegenwoordigen 34% van de totale uitgaven voor bedrijfssoftware in EMEA.
 
De IT-uitgaven van consumenten zijn daarentegen naar verwachting niet-recessiebestendig. "Naarmate de inflatie stijgt en de effecten langer aanhouden, verminderen niet alleen consumenten met een laag inkomen maar ook hogere inkomens de uitgaven aan apparaten", aldus Lovelock. "In 2023 dalen de consumentenbestedingen aan persoonlijke apparaten met 2,6%. In 2022 daalt het naar verwachting met 13%. Dit is de hoogste dubbelcijferige daling sinds 2009, toen het met 11,3% daalde."

VK presteert bovengemiddeld in West-Europa

Onder de meest volwassen markten in West-Europa groeien de IT-uitgaven in het VK naar verwachting het snelst in 2023 en komen uit op $218,7 miljard. Gartner verwacht dat het VK ook in 2022 beter doet presteert Frankrijk en Duitsland. De IT-uitgaven in het VK bereiken naar verwachting het hoogste groeipercentage in 2022 met een stijging van 8% in Britse ponden. "Maar vanwege de zwakte van het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar, vertaalt dit zich in een algemene daling van de IT-uitgaven van 2,5% in Amerikaanse dollars."
 
"Nu de inflatie wordt verergerd door de waarde van het Britse pond en de verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, moeten West-Europese CIO's op hun hoede zijn voor prijsstijgingen van IT-leveranciers. Dring aan op een analyse van de hoofdoorzaken voor prijsstijgingen en zoek naar win-winstrategieën om strategische partnerschappen te versterken die ook rekening houden met niet-monetaire voordelen.”
 
Gartners methodologie voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een grondige analyse van de verkopen door meer dan duizend leveranciers over het hele scala van IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop de prognose kan worden gebaseerd. Een meer gedetailleerde analyse van de Outlook voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar 'IT Spend Forecast, 2Q22 Update: Address the Critical IT Skill Shortage". Meer informatie over de topprioriteiten voor CIO's in 2022 is beschikbaar in het Gartner ebook '2022 Leadership Vision for Chief Information Officers'.
 
De Gartner Quarterly IT-uitgavenprognose biedt inzicht in IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-services- en telecommunicatiesegmenten. De rapporten helpen Gartner-klanten marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de prognose van IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in "Gartner Market Databook, 3Q22 Update".

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!