Wouter Hoeffnagel - 15 november 2022

Bijna negen op de tien managers verwacht meer in duurzaamheid te investeren

87% van de bedrijfsleiders verwacht de komende twee jaar meer te investeren in de duurzaamheid van hun organisatie. Klanten zijn de belangrijkste stakeholdergroep die organisaties onder druk zet om te investeren of actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheidskwesties, geselecteerd door 80% van de leidinggevenden, gevolgd door investeerders (60%) en regelgevers (55%).
 
Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Gartner. "Duurzaamheid stelt bedrijven in staat om met disruptie om te gaan", zegt Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij de marktonderzoeker. “Economische onzekerheid, geopolitieke conflicten en escalerende materiaal- en energiekosten dwingen bedrijven om alle vormen van uitgaven opnieuw onder de loep te nemen. Deze focus op essentialisme, in combinatie met de toenemende wens van belanghebbenden om vooruitgang te zien op het gebied van milieu-, sociale en governance (ESG)-doelen, creëert nieuwe kansen voor organisaties om te groeien en tegelijkertijd de kosten en risico's te verminderen.”

Duurzaamheid beschermt tegen disruptie

Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de bedrijfsleiders duurzaamheid ziet als een investering die hun organisatie beschermt tegen verstoringen. Bovendien geeft 83% aan dat de activiteiten van het duurzaamheidsprogramma direct zowel op korte als op lange termijn waarde voor hun organisatie creëren. 80% stelt dat duurzaamheid hun organisatie hielp bij het optimaliseren en verlagen van de kosten.
 
gartner-sustainability-11-2022.png
 
"Directieleiders realiseren zowel operationele als supply chain-besparingen door hun duurzaamheidsprogramma's", aldus Moyer. "Dit soort 'twee voor één'-combinaties, waarbij investeringen in duurzaamheid een bedrijfsdoel zoals kostenoptimalisatie ondersteunen, vergroten de impact van het programma aanzienlijk door een vicieuze cirkel te creëren."

Duurzaamheid stimuleert groei en innovatie

Duurzaamheid kan ook nieuwe waardecreatie en zakelijke groeimogelijkheden mogelijk maken. Zevenenvijftig procent van de bedrijfsleiders meldt dat het duurzaamheidsprogramma voor ondernemingen sterk verband houdt met de resultaten op de resultatenrekening. 42% van de respondenten maakt gebruik van hun duurzaamheidsactiviteiten voor het stimuleren van innovatie, differentiatie en bedrijfsgroei door middel van duurzame producten.
 
"Investeren in duurzaamheid kan productdifferentiatie ondersteunen, maar wees op uw hoede voor greenwashing-risico's - er zijn geen afsnijroutes naar duurzame groei", aldus Moyer. “Focus op productkenmerken die belangrijk zijn voor klanten en hoe deze prioriteiten de aankoopbeslissingen bepalen. Duurzaamheid kan, bekeken door een strategische lens, een zonnestraal zijn voor bedrijven in moeilijke marktomstandigheden.”

Het onderzoek is uitgevoerd in juni en juli 2022 onder 221 respondenten in Noord-Amerika, Europa en Azië/Pacific. De respondenten waren leidinggevenden in directeursrollen of hoger binnen organisaties met een ondernemingsbrede jaaromzet van ten minste $ 250 miljoen voor het fiscale jaar 2021, die momenteel bezig zijn met duurzaamheidsgerelateerde activiteiten. Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in '2022 Sustainability Survey: Use Sustainability to Drive Value and Mitigate Disruption'.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!