Wouter Hoeffnagel - 01 december 2022

Uitstroom van personeel bij helft van de bedrijven ongewenst groot

Uitstroom van personeel bij helft van de bedrijven ongewenst groot image

De uitstroom van personeel is bij meer dan de helft van de Nederlandse organisaties (52%) momenteel ongewenst hoog. Dit verloop heeft mogelijk grote gevolgen. Zo zijn vier op de tien HR-managers bang dat de continuïteit van hun bedrijf in het geding komt.

Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.092 Nederlandse HR-managers, uitgevoerd door Panelwizard. De uitstroom is onder meer hoog in de IT-sector (61%), al is de uitstroom nog groter in de financiële sector (64 procent), de zorg (63 procent) en bij overheidsinstanties (65 procent). De partijen kampen met meer uitstroom dan zij aankunnen.

“Deze cijfers bevestigen de ernst van de krappe arbeidsmarkt voor bijna alle sectoren”, zegt Gerbert Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT. “Wij merken dat werknemers makkelijker van werkgever wisselen en kiezen voor een baan waar ze bijvoorbeeld meer verdienen of andere betere voorwaarden hebben. Bedrijven moeten zich in de strijd om nieuw personeel op allerlei manieren van hun concurrenten onderscheiden. Niet iedere organisatie heeft de middelen om dit te doen, waardoor het personeelsverloop een serieuze bedreiging is voor hun bedrijf.”

Bereidwilligheid werkgevers

Mede vanwege het hoge verloop en de continuïteitsdreiging doen Nederlandse bedrijven wat water bij de wijn. Zo is 56 procent van de ondervraagde HR-managers momenteel meer bereid om flexwerkers aan te nemen en biedt 44 procent een hoger salaris aan nieuw personeel dan in de afgelopen jaren. In de kwetsbare zorg zijn flexibele arbeidskrachten aanzienlijk vaker welkom dan in andere sectoren (69 procent), maar bieden weinig organisaties betere lonen voor nieuw personeel (33 procent). Dit doen financiële instellingen met 56 procent het meest.

Valk: “Omdat het voor veel bedrijven lastig is om goed personeel te vinden én te behouden, kunnen flexibele arbeidskrachten een oplossing bieden. Met flexwerkers kunnen bedrijven hun tekorten op korte termijn opvangen en tegelijkertijd hun continuïteit waarborgen.”

Twijfels rondom flexwerkers

Hoewel werkgevers het aannemen van flexwerkers meer overwegen, blijkt uit het onderzoek dat HR-managers twijfelen over hun loyaliteit (39 procent) en productiviteit (23 procent). Vooral mannelijke HR-professionals vinden flexibele arbeidskrachten minder loyaal (42 procent) en productief (25 procent) dan werknemers met een vast contract. Onder vrouwelijke respondenten bedragen deze percentages 32 en 20 procent.

Valk: “Ik kan me wel voorstellen dat organisaties zich hier zorgen om maken. Deze zorgen kan je als bedrijf wegnemen door te investeren in een fijne en goede onboarding waardoor ook flexibele krachten vanaf het begin als volwaardige werknemer meedraaien. Op deze manier wordt er voor iedereen een fijne en duurzame werkplek gecreëerd.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!