Floris Hulshoff Pol - 01 december 2022

Schneider Electric streeft naar schone en veilige energie met groeiend portfolio

Schneider Electric streeft naar schone en veilige energie met groeiend portfolio image

Schneider Electric, speler in de digitale transformatie van energiebeheer en -automatisering, kondigt tijdens Enlit 2022 in Frankfurt, Duitsland, verschillende nieuwe technologieën aan die een oplossing bieden voor urgente uitdagingen op het gebied van hernieuwbare energieopwekking, netbeheer en -apparatuur, en fossiele brandstoffen. De nieuwe energietechnologieën en nieuwste projecten van het bedrijf die op het evenement worden getoond, bieden praktische en duurzame oplossingen voor de energieonzekerheid in Europa op korte en lange termijn. De nieuwste toevoegingen aan het aanbod van Schneider Electric zijn gericht op kleine, middelgrote en grote nutsbedrijven, evenals op energiespelers aan de opwekkings- en vraagzijde van het net.

"In een notendop staan we voor twee belangrijke, gelijktijdige energie-uitdagingen", zegt Frederic Godemel, EVP Power Systems & Services, Schneider Electric. "De eerste is de energiecrisis, waarbij de oplossing ligt in energiezekerheid, vooral in Europa. De tweede is klimaatverandering, die kan worden opgelost door energiedecarbonisatie. Energiekeuzes en investeringen moeten elke uitdaging aanpakken en we erkennen dat digitalisering beide beantwoordt en de focus moet zijn van alle belanghebbenden in de energiesector."

Digitalisering is een onmisbare factor die de energietransitie en de bedrijfscontinuïteit voor alle energiespelers mogelijk maakt. Dat geldt ook voor distributienetbeheerders die een centrale rol spelen in het koolstofarme energielandschap, door de energietransitie aan zowel de vraag- als de aanbodzijde mogelijk te maken.

Aan de aanbodzijde blijft de nadruk liggen op de integratie van veel meer bronnen van koolstofarme elektriciteitsproductie, zoals hernieuwbare boerderijen. Aan de vraagzijde is de doelstelling het faciliteren van de consumenten- en elektrificatie-revoluties die aan de gang zijn in industrieën, gebouwen en mobiliteit, zoals nieuwe EV-infrastructuur en de verschuiving van industriële processen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit.

Het is nog nooit zo belangrijk geweest om zo snel mogelijk de gevolgen van de energiecrisis en de klimaatverandering te beperken. De nieuwe aanbiedingen en projectaankondigingen van Schneider Electric pakken de dubbele uitdaging van energiezekerheid en decarbonisatie aan via de fundamentele waarden van Grids of the Future, die door hun duurzaamheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en veerkracht en efficiëntie de energietransitie en een net zero-toekomst mogelijk maken.

Duurzaamheid

  • EcoStruxure for Renewables breidt digital twins soepel uit van de ontwerp- en engineeringfase naar de exploitatie- en onderhoudsfase van installaties voor hernieuwbare energie. De nieuwe oplossing is ontworpen voor bedrijven die hernieuwbare energieprojecten ontwikkelen, waaronder hybride projecten met een mix van zonne-energie, windenergie en opslag. Het is ook ideaal voor industriële bedrijven die op een missie zijn om te decarboniseren door hybride energiebronnen te integreren in hun activiteiten, zoals on-site zonne-energie plus traditionele stroomaggregaten.
  • Netwerk decarbonisatie: In Zuid-Duitsland zijn twee belangrijke proefprojecten met de zuivere AirSeT-technologie voor middenspanningsschakelaars operationeel. Distributienetwerkbeheerder Netze BW heeft de AirSet ringleiding van Schneider Electric in zijn netwerk geïnstalleerd. Een andere belangrijke mijlpaal is de grootschalige installatie van 17 primaire AirSeT-schakelcellen door netbeheerder ED Netze in november.
  • Groene energie: Schneider Electric werkt aan een strategie om neteigenaren te helpen een controlekamer te bouwen die in staat is om meervoudige energielevering te beheren, inclusief groene waterstof, op basis van een werkmodel dat samen met Gasunie in Nederland is ontwikkeld.

Flexibiliteit

  • Actief netwerkbeheer: Schneider Electric en ENWL werken samen om de flexibiliteit van het net te vergroten zodat meer hernieuwbare energie, elektrische voertuigen, energieopslag en de toenemende elektrificatie van de belasting kunnen worden aangesloten. EcoStruxure ADMS met DERMS-module maakt flexibele aansluitingscontracten voor klanten en nieuwe soorten netdiensten mogelijk om netbeperkingen te vermijden, investeringen in infrastructuur uit te stellen en koolstofvrije energiedoelstellingen te bereiken.
  • Optimalisatie van EV-laden: In samenwerking met EV-fabrikanten en Duitse nutsbedrijven zoals EWE Netz en Bayernwerk Netz in het kader van het unIT-e2-project maakt Schneider Electric de elektrificatie van het vervoer mogelijk via transparantere en flexibelere netten. Het project levert energiebeheeroplossingen en expertise, waaronder EcoStruxure DERMS voor netoptimalisatie, slimme laadinfrastructuur en slimme gebouwen met een focus op laagspanningsnetbeheer.

Betrouwbaarheid en veerkracht

  • EcoStruxure Grid Operation is een schaalbare, toekomstbestendige softwareoplossing met Outage Management en SCADA-modules speciaal voor kleine tot middelgrote nutsbedrijven. Deze moderne technologie die helpt de betrouwbaarheid, veerkracht en operationele efficiëntie te maximaliseren, is eenvoudig te implementeren en te onderhouden en dient tevens als basis voor een stapsgewijze overgang naar Advanced Distribution Management.
  • EcoStruxure XR Operator Advisor is een uitgebreid dienstenpakket waarmee buitendienstmedewerkers apparatuur kunnen onderhouden met behulp van een digitale overlay die in realtime wordt geprojecteerd met behulp van 1:1 digitale modellering voor reallife activa.

"We zijn verheugd dat we deze technologieën en diensten voor de netten van de toekomst, die energieonafhankelijkheid en decarbonisatie mogelijk maken, kunnen pionieren", aldus Alexis Grenon, Senior Vice President Digital Grid bij Schneider Electric. "En de timing is goed, nu we zien dat veel overheden barrières wegnemen en de overstap naar groene en digitale energietechnologieën stimuleren, zoals de richtlijn hernieuwbare energie van de Europese Unie en de Infrastructure Investment and Jobs Act in de VS."

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!