Wouter Hoeffnagel - 02 december 2022

App van FvD getroffen door datalek

App van FvD getroffen door datalek image

De ledenadministratie van de ForumApp van Forum voor Democratie (FvD) ligt op straat. Het lek treft onder meer privégegevens van bijna 93.000 leden en voormalig leden.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het lek zit in de koppeling tussen de site van de partijen en de ForumApp, die afgelopen weekend is gelanceerd. Door het lek waren onder meer namen, woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers inzichtelijk. Denk echter ook uit geboortedata, e-mailadressen en locatiegegevens. Ook kon hieruit worden afgeleid dat tienduizenden Nederlandse lid zijn van de FvD, evenals sinds wanneer iemand lid is en hoeveel contributie zij hebben betaald.

'Enorm schokkend'

"Dit is enorm schokkend", aldus Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT & Recht van de Radboud Universiteit, tegen RTL Nieuws. "Zo'n groot lek met politieke voorkeuren is nog niet eerder in Nederland voorgekomen. Je politieke voorkeur is heel gevoelig en mensen kunnen daardoor worden gediscrimineerd. Bijvoorbeeld op je werk, in je straat of door je familie. Dat geldt niet alleen voor Forum, maar ook voor andere politieke partijen."

De meeste leden lijken afkomstig te zijn uit Amsterdam (3400), Den Haag (2500), Rotterdam (2300) en Almere (1200). Diverse prominente leden en oud-leden zijn door het lek getroffen. Denk hierbij aan partijleider Thierry Baudet en Kamerleden Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen en Freek Jansen. Van oud-leden zijn Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingerbroek getroffen.SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!