Floris Hulshoff Pol - 02 december 2022

Chinese autoriteiten lokaliseren demonstranten via telecomgegevens

Chinese autoriteiten lokaliseren demonstranten via telecomgegevens image

De Chinese autoriteiten zetten telecomgegevens in voor het lokaliseren van demonstranten die in Beijing tegen het strenge COVID-19-beleid van de Chinese overheid protesteren. De politie zou inmiddels diverse demonstranten telefonisch hebben benaderd.

Dit meldt CNN, dat een opname van een telefoongesprek tussen een demonstrant en de Chinese politie heeft beluisterd. In China zijn omvangrijk protesten uitgebroken tegen het strenge COVID-19 beleid van de Chinese overheid. Zij willen een einde aan het strenge beleid en de lockdowns in het land. Ook uitten sommige demonstranten kritiek op censuur en pleiten voor meer politieke vrijheid.

Telefoontje van de politie

De demonstraties in Bejing zijn afgelopen maandag grotendeels beëindigd. CNN meldt echter nu dat sommige demonstranten telefoontjes ontvangen van de politie, die meer wilt weten over hun deelname aan de demonstraties. Uit een opname van een van de gesprekken blijkt dat de politie hun smartphone heeft getraceerd naar de demonstraties. Toen de beller ontkende zondagnacht bij de Liangma River te zijn geweest, vroeg de agent waarom zijn telefoon hier is geregistreerd.

De demonstrant is opgedragen zich te melden op het politiebureau voor verhoor en moet een schriftelijke verklaring tekenen. De politieagent stelt dat dit in opdracht is van het Beijing Municipal Public Security Bureau. CNN heeft het Beijing Municipal Public Security Bureau om een reactie gevraagd, maar geen terugkoppeling gekregen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!