Floris Hulshoff Pol - 06 december 2022

Vertiv introduceert waterefficiënte vloeistofkoelingoplossing voor datacenters

Vertiv introduceert waterefficiënte vloeistofkoelingoplossing voor datacenters image

Vertiv introduceert de Liebert XDU, een nieuwe generatie koelsystemen die vloeistofgekoelde servers ondersteunen. De XDU biedt mogelijkheden voor het beheer van de kwaliteit, het debiet en de druk van de koelvloeistof.

Door de toenemende populariteit van toepassingen die om meer rekenkracht vragen, zoals data-analyse en machine learning, is de koelcapaciteit van traditionele luchtgekoelde units niet langer toereikend voor het gevraagde vermogen per rack en de temperaturen in datacenters. Dit vraagt om efficiëntere en duurzamere oplossingen. Het Liebert XDU-koelsysteem maakt het mogelijk om binnen elke datacenteromgeving gebruik te maken van vloeistofgekoelde servertoepassingen, van de kern tot de edge. Het systeem is per direct verkrijgbaar in de EMEA-regio.

“HPC-toepassingen zoals artificial intelligence en augmented reality worden steeds populairder”, zegt Roberto Felisi, senior global director en business leader Thermal Management EMEA bij Vertiv. “Tegelijkertijd proberen exploitanten van datacenters hun energieverbruik terug te dringen en is de branche op zoek naar nieuwe, duurzamere oplossingen. Veel aanbieders van colocatiediensten die traditioneel gebruikmaakten van luchtkoeling hosten nu applicaties met krachtigere processors. Deze vragen om efficiëntere oplossingen voor warmtebeheer, zoals vloeistofkoeling. Met de Vertiv Liebert® XDU kunnen organisaties voldoen aan de vraag naar meer rekenkracht en tegelijkertijd hun operationele efficiëntie verbeteren.”

De Liebert XDU is een innovatieve vloeistofkoelingdistributie-unit. Het systeem is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een model met een capaciteit van 450 kW en een model met een capaciteit van 1.368 kW. De Liebert XDU laat water door vloeistofgekoelde serverracks circuleren en voert de warmte van het terugkerende warme water af. Het is een gesloten systeem om warmteverlies te voorkomen en is in staat om warmte op te vangen en her te gebruiken voor de verwarming van kantoren, woningen of boerderijen in de nabijheid. De Liebert XDU levert daarmee een bijdrage aan de circulaire economie. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde ingebouwde beheermechanismen. Deze passen de pompsnelheid aan voor optimalisatie van de temperatuur van het toevoerwater, zorgen voor intelligente debietbewaking en genereren waar nodig waarschuwingen. Het compacte systeem kan in de rij dicht bij het rack dat het moet koelen of langs de zijkant van de ruimte worden geplaatst.

Vertiv ontwikkelde de Liebert XDU in nauwe samenwerking met serverfabrikanten en exploitanten van datacenters die gebruikmaken van HPC-oplossingen met ultrahoge dichtheid. Vertiv heeft in het kader van zijn toenemende investeringen in R&D een strategische planning opgesteld voor het verbeteren van technologieën voor warmtebeheer, die organisaties de mogelijkheid bieden om op vloeistofkoeling over te stappen.

“Vloeistofkoeling is geen nieuwe technologie, maar we zien nu duidelijke kansen in de markt om het gebruik van innovatievere oplossingen voor warmtebeheer te bevorderen”, zegt Jon Summers, scientific lead DataCenters bij Research Institutes of Sweden (RISE). “De Liebert XDU biedt klanten van Vertiv de mogelijkheid om vloeistofkoeling op rackniveau te introduceren. Daarmee kunnen ze een positieve bijdrage aan het milieu leveren. We kijken ernaar uit om in het kader van onze onderzoekssamenwerking ondersteuning te bieden voor de R&D-activiteiten van Vertiv en haar technische expertise aan te vullen met onze nauwgezette analyse- en testprocessen. Dit zal bijdragen aan diepgaander technisch inzicht in duurzame en effectieve mogelijkheden voor de datacentermarkt.”

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!