Wouter Hoeffnagel - 06 december 2022

EU-lidstaten willen duidelijkheid van EC over meebetalen aan netwerkkosten

EU-lidstaten willen duidelijkheid van EC over meebetalen aan netwerkkosten image

Nederland eist samen met Duitsland, Estland, Finland, Ierland en Oostenrijk op tot meer duidelijkheid over de plannen van de Europese Commissie rondom het laten meebetalen van grote techbedrijven aan de netwerkkosten van Europese telecomproviders.

Europese telecomproviders verenigd in branchevereniging ETNO pleiten ervoor techgiganten te laten meebetalen aan hun netwerkkosten. De partijen stellen door de techbedrijven op kosten te worden gejaagd doordat zij een groot deel van het verkeer op hun mobiele netwerken zou veroorzaken. Zij vinden dat zij onterecht voor de kosten opdraaien.

Kritiek

Het plan krijgt kritiek. Zo meldden de Europese telecomtoezichthouders verenigd in BEREC eerder al geen bewijs te zien dat een direct compensatiemodel waarbij techbedrijven bijdragen aan de netwerkkosten van mobiele operators gerechtvaardigd is. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of het heil ziet in het plan van de telecomproviders.

In een open brief waarover Reuters bericht roepen Nederland, Duitsland, Estland, Finland, Ierland en Oostenrijk nu op tot meer duidelijk over de plannen van de Europese Commissie op dit vlak. Zij pleiten hierbij voor transparantie over het voorgenomen tijdspad, analyses en stappen op dit vlak. Ook willen de landen dat het onderwerp los wordt behandeld van de Broadband Cost Reduction Directive (BCRD), die volgens de lidstaten gericht is op andere problemen. BCRD is gericht op het terugdringen van de kosten voor het uitrollen van snelle netwerken.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Arctic Wolf BW gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!