Wouter Hoeffnagel - 09 december 2022

Europees Hof: Google moet onjuiste informatie over gebruikers verwijderen

Europees Hof: Google moet onjuiste informatie over gebruikers verwijderen image

Google moet gegevens van gebruikers uit zoekresultaten verwijderen indien zij kunnen aantonen dat de informatie duidelijke onjuistheden bevat. Dit oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof doet de uitspraak in een zaak aangespannen een twee directeuren van investeringsmaatschappijen. In zoekresultaten op Google werden hun namen gekoppeld aan kritische content over het investeringsmodel van de partijen. De directeuren vroegen Google deze resultaten te verwijderen. Ook vroegen zij het bedrijf hun foto's uit Google Afbeeldingen te verwijderen.

Balans tussen recht om vergeten te worden en vrijheid van meningsuiting

Google wees dit verzoek af en stelde niet te kunnen controleren of de informatie in het artikel onjuistheden bevatte. De directeuren stapte naar de Duitse rechter, die advies vroeg aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het ging daarbij specifiek om de balans tussen het recht om vergeten te worden en het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie. Het Europees Hof oordeelt nu dat Google de inhoud van zoekresultaten waarnaar wordt verwezen moet verwijderen indien degene die om verwijdering verzoekt kan aantonen dat de informatie onjuist is.

Gebruikers hoeven hierbij alleen bewijsmateriaal aan te leveren dat redelijkerwijs van hen kan worden verwacht. Ook hoeven dit bewijsmateriaal niet afkomstig te zijn uit eerdere rechtelijke uitspraken.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SLTN Vierkant
Simac BW en BN week 50 tm 52 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!