Wouter Hoeffnagel - 28 december 2022

Meta schikt voor honderden miljoenen in Cambridge Analytica-schandaal

Meta schikt voor honderden miljoenen in Cambridge Analytica-schandaal image

Meta Platforms treft een schikking voor 725 miljoen dollar, omgerekend ruim 680 miljoen euro, in een class action-rechtszaak rondom het Cambridge Analytica-schandaal. Hierbij zijn gebruikersgegevens verzameld en later ingezet voor advertentiedoeleinden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Cambridge Analytica is een van de grotere schandalen waarmee Facebook en moederbedrijf Meta Platforms te maken hebben. Het Britse bedrijf bleek in 2016 toegang te hebben tot gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. Het bedrijf werd ingezet voor de verkiezingscampagne van Donald Trump, waarbij de gegevens zijn gebruikt om gericht te kunnen adverteren bij bepaalde gebruikers. De zaak leidde tot veel ophef; topman Mark Zuckerberg moest zich onder meer verantwoorden in het Amerikaanse en Europese parlement.

De zaak leidde ook tot rechtszaken, waaronder een class action-rechtszaak die in 2018 is aangespannen. Met de schikking komt deze zaak nu ten einde. Meta ging in augustus al akkoord met de schikking, maar de voorwaarden waren tot nog onbekend.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!