Wouter Hoeffnagel - 28 december 2022

Europees Parlement publiceert definitieve tekst van NIS2

Europees Parlement publiceert definitieve tekst van NIS2 image

De definitieve tekst van de NIS2-richtlijn is gepubliceerd door het Europees Parlement. De wet bouwt voort op de eerdere NIS-richtlijn uit 2016 en verplicht bedrijven die als vitale infrastructuur zijn aangemerkt onder meer tot het voldoen aan strenge beveiligingseisen.

De NIS2 is in november aangenomen door het Europees Parlement. Nu is ook de definitieve tekst van de wet beschikbaar. NIS krijgt een update aangezien de richtlijn inmiddels zou zijn achterhaald. In Nederland is de NIS verwerkt in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Meer bedrijven kunnen als vitaal gekenmerkt worden

In nieuwe variant van de Europese securityrichtlijn is onder meer ruimte telecomnetwerken, andere communicatiediensten evenals sommige sociale netwerken als vitale infrastructuur te classificeren. Dat geldt echter ook voor bedrijven in andere sectoren waar verstoringen een grote maatschappelijke impact kunnen hebben. Denk hierbij aan de voedselindustrie.

De NIS2 biedt daarnaast ruimte om onderscheid te maken tussen dergelijke partijen. Zo hoeft niet iedere partij als vitaal te worden aangemerkt, maar kan deze ook als 'belangrijk' worden gekenmerkt. Deze partijen hoeven in de praktijk niet aan de securitynormen uit de NIS2 te voldoen, maar zijn wel verplicht melding te maken van securityincidenten.

De definitieve tekst van de NIS2 is hier beschikbaar. De richtlijn is per 16 januari van toepassing.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!